noga jagnięca pieczona w piekarniku w folii

najdelikatniejsze i najbardziej aromatyczne mięso młodej jagnięciny! Udko jagnięce pieczone w piekarniku w folii nie jest trudne do przygotowania, ale zawsze okazuje się nieporównywalnie smaczne. Na świąteczny stół lub rodzinny obiad takie danie jest idealne!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 16 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 6 % 2 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udko jagnięce w folii w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą wskazaną w przepisie. Jeśli to możliwe, weź nogę młodego baranka. Musztardę można wykluczyć z listy składników, ale w tym przypadku podwoić ilość oleju roślinnego. Tymianek i rozmaryn w razie potrzeby używaj świeżego lub suchego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc obierz czosnek, opłucz i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój kilka ząbków czosnku na cienkie talerze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń folie z powierzchni mięsa, jeśli takie istnieją. Opłucz stopę i zanurz ją w ręczniku kuchennym lub chusteczkach, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Wykonaj głębokie nacięcia na powierzchni jagnięciny cienkim, ostrym nożem. Nadziewaj nogę czosnkiem, jak na zdjęciu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę. W głębokim pojemniku wymieszaj Nie pikantną musztardę, pozostały czosnek przepuszczony przez prasę, mielony czarny pieprz, rozmaryn, tymianek, olej roślinny i cukier. Wyciśnij sok z cytryny. Na tym etapie dodaj inne ulubione suche przyprawy. Szczypta gałki muszkatołowej, mielona czerwona papryka,sucha bazylia, mielona kolendra itp.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko bardzo dobrze, aż sól i cukier całkowicie się rozpuścić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obficie posmaruj udko jagnięce powstałą marynatą ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń mięso w folię spożywczą i wyślij do lodówki do marynowania przez co najmniej godzinę. Im dłużej jagnięcina stoi w marynacie,tym smaczniejsza i bardziej aromatyczna będzie. Często zostawiam na noc. Przed pieczeniem wyjmij nogę z lodówki i pozostaw na chwilę, aby osiągnęła temperaturę pokojową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owiń mięso folią w 2-3 warstwach. Folia jest potrzebna, aby noga nie wyschła i zachowała maksymalną soczystość. Wyślij do piekarnika i piecz w temperaturze 180-220 stopni do miękkości (od 1 godziny do dwóch, w zależności od możliwości piekarnika). Pod koniec gotowania otwórz folię na wierzchu (uważaj, nie przypalaj się!) i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż pojawi się apetyczna złota skorupa. Jeśli to możliwe, użyj trybu "konwekcja".

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj na gorąco, udekorowane gałązką tymianku lub rozmarynu.

oferuj świeże lub pieczone warzywa, sałatki, pikle i wiele innych delikatnych mięs. 

smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy