skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec udko jagnięce w folii w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą wskazaną w przepisie. Jeśli to możliwe, weź nogę młodego baranka. Musztardę można wykluczyć z listy składników, ale w tym przypadku podwoić ilość oleju roślinnego. Tymianek i rozmaryn w razie potrzeby używaj świeżego lub suchego.
Krok 2:
Więc obierz czosnek, opłucz i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój kilka ząbków czosnku na cienkie talerze.
Krok 3:
Usuń folie z powierzchni mięsa, jeśli takie istnieją. Opłucz stopę i zanurz ją w ręczniku kuchennym lub chusteczkach, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Wykonaj głębokie nacięcia na powierzchni jagnięciny cienkim, ostrym nożem. Nadziewaj nogę czosnkiem, jak na zdjęciu.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. W głębokim pojemniku wymieszaj Nie pikantną musztardę, pozostały czosnek przepuszczony przez prasę, mielony czarny pieprz, rozmaryn, tymianek, olej roślinny i cukier. Wyciśnij sok z cytryny. Na tym etapie dodaj inne ulubione suche przyprawy. Szczypta gałki muszkatołowej, mielona czerwona papryka,sucha bazylia, mielona kolendra itp.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko bardzo dobrze, aż sól i cukier całkowicie się rozpuścić.
Krok 6:
Obficie posmaruj udko jagnięce powstałą marynatą ze wszystkich stron.
Krok 7:
Zawiń mięso w folię spożywczą i wyślij do lodówki do marynowania przez co najmniej godzinę. Im dłużej jagnięcina stoi w marynacie,tym smaczniejsza i bardziej aromatyczna będzie. Często zostawiam na noc. Przed pieczeniem wyjmij nogę z lodówki i pozostaw na chwilę, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Krok 8:
Owiń mięso folią w 2-3 warstwach. Folia jest potrzebna, aby noga nie wyschła i zachowała maksymalną soczystość. Wyślij do piekarnika i piecz w temperaturze 180-220 stopni do miękkości (od 1 godziny do dwóch, w zależności od możliwości piekarnika). Pod koniec gotowania otwórz folię na wierzchu (uważaj, nie przypalaj się!) i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż pojawi się apetyczna złota skorupa. Jeśli to możliwe, użyj trybu "konwekcja".
Krok 9:
Podawaj na gorąco, udekorowane gałązką tymianku lub rozmarynu.
oferuj świeże lub pieczone warzywa, sałatki, pikle i wiele innych delikatnych mięs.
smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g