ryba w folii z ziemniakami w piekarniku

pyszna, obfita i dietetyczna kolacja dla całej rodziny! Ryba w folii z ziemniakami w piekarniku to przepis na proste danie z dostępnych produktów, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Wraz z rybą natychmiast otrzymasz przystawkę, a pieczenie w folii pozbędzie się nadmiaru brudnych naczyń.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 61 % 11 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec rybę z ziemniakami w folii w piekarniku? Przygotuj jedzenie. I natychmiast włącz piekarnik do podgrzania o 180 stopni — wstępne przygotowanie będzie szybkie. Nie marynujemy ryb ani warzyw. Tylko sól i pieprz. Dzięki temu smak ryby będzie naturalny i naturalny. Weź dowolną rybę, mam filet z mintaja. Odpowiednie są również całe kawałki lub możesz samodzielnie pokroić je na filety.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i pokrój w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki, a także pokrój w cienkie koła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Złóż folię na dwie warstwy i lekko posmaruj olejem roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż warstwę ziemniaków, a na wierzchu warstwę marchewki. Sól i pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż filety rybne na warzywach. Dopraw ją również solą i pieprzem do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polędwicę posmarować łyżką kwaśnej śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze zawiń folię, aby sok nie wyciekł podczas gotowania. Umieść & quot;torby foliowe & quot; w naczyniu do pieczenia. Wyszły mi trzy porcje. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 90 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Pięć minut przed gotowością otwórz folię i umieść formę pod samą górą, aby ziemniaki lekko się zarumieniły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto taka apetyczna ryba z ziemniakami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz podawać każdą porcję osobno, w folii. Wystarczy złożyć krawędzie folii w formie talerza i posypać świeżymi ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ryba jest pachnąca i bardzo delikatna. Warzywa świetnie się z nią łączą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy