skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić pyszną makrelę pieczoną w piekarniku?
umyj rybę, wypatrosz i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Rozdrobnij kostkę bulionową (kurczaka). Potrzyj kostką wypatroszoną i wysuszoną makrelę po obu stronach. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Połóż folię na blasze do pieczenia, posmaruj olejem,włóż rybę do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni. Można go spożywać na ciepło i na zimno. Smacznego!!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa-pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g