skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z cukinii w piekarniku? Dość proste. Przygotuj niezbędne produkty zgodnie z listą. Cukinię dokładnie spłucz szczotką. Jeśli warzywa są Młode z delikatną skórką i drobnymi ziarnami, nie trzeba ich obierać. Jeśli cukinia jest duża, przejrzała, z twardą, twardą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać ze skóry i nasion. Miałem młodą cukinię, ale każda odmiana cukinii będzie działać.
Krok 2:
Zetrzyj cukinię na średniej tarce. Pozostaw cukinię na 10 minut, a następnie odcedź uwolniony sok i lekko wyciśnij cukinię z nadmiaru wilgoci.
Krok 3:
Obierz marchewki i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 4:
Umyj koperek, strząśnij go z wilgoci i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład pietruszką, kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 5:
W misce połącz startą cukinię, marchewkę, jajka i koperek. Sól, pieprz masę i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka. Masa natychmiast zgęstnieje. Ważne jest, aby nie pozostawiać powstałej masy przez długi czas, ponieważ warzywa będą nadal wypuszczać sok.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Łyżką ułóż masę cukinii w odległości od siebie i uformuj małe okrągłe placki warzywne. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180ºC na 10-15 minut.
Krok 8:
Następnie odwróć placki na drugą stronę i piecz przez około 10 minut na złoty kolor. Gotowe naleśniki podawaj ze śmietaną lub innymi sosami. Smacznego!
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g