naleśniki z cukinii w piekarniku

pyszne śniadanie lub obiad z warzywami dla całej rodziny! Placki z cukinii w piekarniku mogą być dobrą alternatywą dla zwykłych placków i urozmaicić menu. Ogromnym plusem przepisu jest to, że danie nie jest smażone na oleju, ale pieczone bez niego!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 64 % 9 g
66 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z cukinii w piekarniku? Dość proste. Przygotuj niezbędne produkty zgodnie z listą. Cukinię dokładnie spłucz szczotką. Jeśli warzywa są Młode z delikatną skórką i drobnymi ziarnami, nie trzeba ich obierać. Jeśli cukinia jest duża, przejrzała, z twardą, twardą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać ze skóry i nasion. Miałem młodą cukinię, ale każda odmiana cukinii będzie działać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj cukinię na średniej tarce. Pozostaw cukinię na 10 minut, a następnie odcedź uwolniony sok i lekko wyciśnij cukinię z nadmiaru wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i zetrzyj na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj koperek, strząśnij go z wilgoci i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład pietruszką, kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz startą cukinię, marchewkę, jajka i koperek. Sól, pieprz masę i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, aż będzie gładka. Masa natychmiast zgęstnieje. Ważne jest, aby nie pozostawiać powstałej masy przez długi czas, ponieważ warzywa będą nadal wypuszczać sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Łyżką ułóż masę cukinii w odległości od siebie i uformuj małe okrągłe placki warzywne. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180ºC na 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć placki na drugą stronę i piecz przez około 10 minut na złoty kolor. Gotowe naleśniki podawaj ze śmietaną lub innymi sosami. Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy