skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec rybę w piekarniku z serem? Przygotuj jedzenie. Będę piec makrele, ale możesz wziąć filety z dowolnej ryby — dorsza, morszczuka, tilapii, różowego łososia. Jeśli ryba została zamrożona, najpierw ją rozmrozić. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 2:
Wypatrosz rybę-odetnij brzuch i usuń wnętrzności wraz z czarnym filmem, może być gorzki. Dobrze umyj tuszę ze wszystkich stron, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij głowę i ogon. Wytnij filet — w tym celu przetnij tuszę wzdłuż grzbietu do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony.
Krok 3:
Odetnij płetwy, usuń duże kości.
Krok 4:
Weź naczynie do pieczenia, posmaruj je oliwą z oliwek. Włóż przygotowany filet do formy. Sól, dopraw pieprzem i dowolnymi przyprawami do ryb. Polej filety sokiem z cytryny.
Krok 5:
Obierz cebulę, pokrój ją w grube pierścienie. Wziąłem fioletową cebulę, ale zrobi to zwykła cebula.
Krok 6:
Pokrój oliwki również w pierścienie-każdą oliwkę na 2-3 części. Dlatego lepiej jest wziąć oliwki bez pestek. Jeśli masz kość, zmiażdż ją dnem szklanki, usuń kość i pokrój sam owoc na kilka części.
Krok 7:
Ułóż krążki cebuli na rybie, ułóż posiekane oliwki.
Krok 8:
Weź pomidora. Zdejmij z niego skórę. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. Z nagłej różnicy temperatur będzie to bardzo łatwe.
Krok 9:
Pokrój pomidora w drobną kostkę.
Krok 10:
Połóż go na rybie.
Krok 11:
Rozgrzej piekarnik do 180°C, włóż do niego formę z rybą na 15 minut.
Krok 12:
Podczas pieczenia makreli zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 13:
Po 15 minutach wyjmij rybę i posyp ją serem.
Krok 14:
Włóż formę do piekarnika na kolejne 5-7 minut. Ser powinien się stopić i lekko zrumienić. Wyjmij rybę, lekko ostudź i podawaj.
Krok 15:
Podczas serwowania dodaj do potrawy świeże warzywa i plasterki cytryny. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g