ryba pieczona w piekarniku z serem

Szybki, prosty, zdrowy, apetyczny, dla całej rodziny! Ryba pieczona w piekarniku z serem wygląda jasno, kolorowo i apetycznie. Poduszka warzywna na wierzchu sprawia, że jest soczysta i bardzo smaczna. Gotowanie nie zajmie ci dużo czasu, zwłaszcza jeśli używasz gotowego fileta.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 13 % 3 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec rybę w piekarniku z serem? Przygotuj jedzenie. Będę piec makrele, ale możesz wziąć filety z dowolnej ryby — dorsza, morszczuka, tilapii, różowego łososia. Jeśli ryba została zamrożona, najpierw ją rozmrozić. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatrosz rybę-odetnij brzuch i usuń wnętrzności wraz z czarnym filmem, może być gorzki. Dobrze umyj tuszę ze wszystkich stron, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij głowę i ogon. Wytnij filet — w tym celu przetnij tuszę wzdłuż grzbietu do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij płetwy, usuń duże kości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź naczynie do pieczenia, posmaruj je oliwą z oliwek. Włóż przygotowany filet do formy. Sól, dopraw pieprzem i dowolnymi przyprawami do ryb. Polej filety sokiem z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, pokrój ją w grube pierścienie. Wziąłem fioletową cebulę, ale zrobi to zwykła cebula.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój oliwki również w pierścienie-każdą oliwkę na 2-3 części. Dlatego lepiej jest wziąć oliwki bez pestek. Jeśli masz kość, zmiażdż ją dnem szklanki, usuń kość i pokrój sam owoc na kilka części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż krążki cebuli na rybie, ułóż posiekane oliwki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź pomidora. Zdejmij z niego skórę. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. Z nagłej różnicy temperatur będzie to bardzo łatwe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój pomidora w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż go na rybie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C, włóż do niego formę z rybą na 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas pieczenia makreli zetrzyj ser na grubej tarce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po 15 minutach wyjmij rybę i posyp ją serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż formę do piekarnika na kolejne 5-7 minut. Ser powinien się stopić i lekko zrumienić. Wyjmij rybę, lekko ostudź i podawaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas serwowania dodaj do potrawy świeże warzywa i plasterki cytryny. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy