ciasto z twarogiem i jabłkami w piekarniku

apetyczne ciasto warstwowe z delikatnym twarogiem i jabłkami. Ciasta luzem zawsze były i nadal są aktualne. Ciasto i nadzienie do nich są przygotowywane w ciągu kilku minut. A struktura Puff pozwala łączyć różnorodne składniki. W naszym przypadku są to jabłka i twarożek posypane chrupiącym ciastem kruchym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 61 % 27 g
231 kcal
IG: 15 / 4 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta. Masło powinno być prosto z lodówki. Użyj mąki najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój zimne masło w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce blendera włóż mąkę, masło, cukier i proszek do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko w drobną kruszonkę. Jeśli nie ma blendera, możesz po prostu zmielić ciasto rękami. Ale musisz działać szybko, aby masło z ciepłych rąk nie zaczęło się topić. Wlej powstały okruch do miski i włóż do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Możesz wziąć twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu, a nawet o niskiej zawartości tłuszczu. Radzę używać twarogu w brykietach-ma wystarczającą ilość wilgoci i nie jest grudkowaty, więc nadzienie okaże się delikatne i jednorodne. Jeśli jaja są duże, wystarczą dwa, jeśli małe (Kategoria 2), weź trzy shruki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce blendera włóż twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie i kremowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz jabłka i nasiona. Do tego ciasta odpowiednie są słodko-kwaśne jabłka Simerinka, Grenia Smith i inne podobne odmiany. Zetrzyj miąższ na grubej tarce. Im bardziej zielona skórka jabłek, tym dłużej nie ciemnieją obrane lub starte. To prawda, że podczas pieczenia nadal ciemnieją.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto można przygotować zarówno w zwykłej formie dzielonej (Ø 20-22 cm), jak i w pierścieniu do gotowania bez dna. Użyłem pierścienia kulinarnego, który położyłem na blasze wyłożonej pergaminem, a ściany w środku również położyłem pergaminem. Jeśli używasz zwykłej formy silikonowej, pergamin nie jest potrzebny. Wlej jedną trzecią okruchów piasku na dno pierścienia i spłaszcz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na kruszonkę równomiernie ułóż starte jabłka i posyp je cynamonem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na wierzch wylej jeszcze jedną trzecią ciasta i spłaszcz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej całą masę twarogową na kruche okruchy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp twarożek pozostałym ciastem kruchym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut, aż górna warstwa się zarumieni. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Podczas pieczenia sok z jabłek może przenikać przez ciasto i rozprzestrzeniać się wokół formy, zwłaszcza jeśli używasz pierścienia do gotowania bez dna. W porządku, przyciemniony karmel jest usuwany wraz z pergaminem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto wyjąć z piekarnika, całkowicie schłodzić w temperaturze pokojowej bez wyjmowania z formy. Następnie, jeśli chcesz, możesz wstawić ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Kroiłam ciasto jeszcze trochę ciepłe i podobało mi się bardziej na ciepło niż całkowicie schłodzone.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przed podaniem wyjmij ciasto z formy, przełóż na półmisek i pokrój na porcje. Smacznego!

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy