skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do ciasta. Masło powinno być prosto z lodówki. Użyj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Pokrój zimne masło w drobną kostkę.
Krok 3:
W misce blendera włóż mąkę, masło, cukier i proszek do pieczenia.
Krok 4:
Ubij wszystko w drobną kruszonkę. Jeśli nie ma blendera, możesz po prostu zmielić ciasto rękami. Ale musisz działać szybko, aby masło z ciepłych rąk nie zaczęło się topić. Wlej powstały okruch do miski i włóż do lodówki.
Krok 5:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Możesz wziąć twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu, a nawet o niskiej zawartości tłuszczu. Radzę używać twarogu w brykietach-ma wystarczającą ilość wilgoci i nie jest grudkowaty, więc nadzienie okaże się delikatne i jednorodne. Jeśli jaja są duże, wystarczą dwa, jeśli małe (Kategoria 2), weź trzy shruki.
Krok 6:
W misce blendera włóż twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy.
Krok 7:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie i kremowe.
Krok 8:
Obierz jabłka i nasiona. Do tego ciasta odpowiednie są słodko-kwaśne jabłka Simerinka, Grenia Smith i inne podobne odmiany. Zetrzyj miąższ na grubej tarce. Im bardziej zielona skórka jabłek, tym dłużej nie ciemnieją obrane lub starte. To prawda, że podczas pieczenia nadal ciemnieją.
Krok 9:
Ciasto można przygotować zarówno w zwykłej formie dzielonej (Ø 20-22 cm), jak i w pierścieniu do gotowania bez dna. Użyłem pierścienia kulinarnego, który położyłem na blasze wyłożonej pergaminem, a ściany w środku również położyłem pergaminem. Jeśli używasz zwykłej formy silikonowej, pergamin nie jest potrzebny. Wlej jedną trzecią okruchów piasku na dno pierścienia i spłaszcz.
Krok 10:
Na kruszonkę równomiernie ułóż starte jabłka i posyp je cynamonem.
Krok 11:
Na wierzch wylej jeszcze jedną trzecią ciasta i spłaszcz.
Krok 12:
Wlej całą masę twarogową na kruche okruchy.
Krok 13:
Posyp twarożek pozostałym ciastem kruchym.
Krok 14:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut, aż górna warstwa się zarumieni. Dokładny czas zależy od funkcji piekarnika. Podczas pieczenia sok z jabłek może przenikać przez ciasto i rozprzestrzeniać się wokół formy, zwłaszcza jeśli używasz pierścienia do gotowania bez dna. W porządku, przyciemniony karmel jest usuwany wraz z pergaminem.
Krok 15:
Ciasto wyjąć z piekarnika, całkowicie schłodzić w temperaturze pokojowej bez wyjmowania z formy. Następnie, jeśli chcesz, możesz wstawić ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Kroiłam ciasto jeszcze trochę ciepłe i podobało mi się bardziej na ciepło niż całkowicie schłodzone.
Krok 16:
Przed podaniem wyjmij ciasto z formy, przełóż na półmisek i pokrój na porcje. Smacznego!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g