skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec domową wieprzowinę wołową w folii? Bardzo proste i łatwe. Zacznij od marynaty. Jeśli chcesz, oprócz tych składników, możesz dodać do marynaty trochę oleju roślinnego, musztardy ziarnistej lub Dijon, mieszanki przypraw do wieprzowiny (lub wołowiny).
Krok 2:
Ząbki czosnku obierz i przepuść przez prasę. Jeśli chcesz, możesz zastąpić świeży czosnek 1-2 łyżkami. l suchy czosnek.
Krok 3:
W misce połącz sok z cytryny, czosnek, paprykę, cukier, sól i pieprz.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Teraz przygotuj mięso. Potrzebujesz około 1 kg wołowiny w jednym kawałku i kilku gałązek świeżego rozmarynu. Lepiej wybrać niezbyt tłustą wołowinę. Idealny jest kawałek pulpy biodrowej.
Krok 6:
Umyj wołowinę, osusz ręcznikami papierowymi i włóż do miski. Jeśli twoje mięso nie jest ciasne jak moje, zawiąż je sznurkiem lub sznurkiem do gotowania, aby nadać mu bardziej zwarty wygląd.
Krok 7:
Mięso dokładnie natrzeć marynatą czosnkową i przechowywać w lodówce do marynowania przez 5-8 godzin. W takim przypadku zaleca się przykrycie miski folią,aby wołowina nie była zwiędła i okresowo obracała mięso, aby równomiernie marynowało.
Krok 8:
Wyjmij wołowinę z lodówki, ułóż na kilku warstwach folii. Rozłóż gałązki rozmarynu po bokach.
Krok 9:
Następnie dokładnie i szczelnie owinąć mięso, unosząc krawędzie folii do góry, aby sok mięsny nie wyciekł.
Krok 10:
Przenieś mięso w folii na blachę do pieczenia. Odstawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Następnie włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 1,5 godziny. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Gotowej wieprzowiny nie wyjmuj od razu, ale pozostaw w chłodzącym piekarniku na kolejną 1 godzinę, aby soki były równomiernie rozłożone na mięsie.
Krok 11:
Wyjmij mięso z piekarnika, rozpakuj folię. Przenieś wieprzowinę na talerz i pokrój na kawałki. Wieprzowina z wołowiny w domu jest gotowa! Możesz podawać z dowolnym dodatkiem na ciepło i na zimno. Smacznego!
przygotowanie domowej roboty gotowanej wołowiny jest bardzo proste. Folia ochroni mięso przed przesuszeniem i pomoże zachować soczystość i miękkość. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie mięso: potrzebujesz miąższu bez kości, dużych żył, umiarkowanie tłustych.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g