domowa wieprzowina wołowa w piekarniku w folii

Najlepszy, najsmaczniejszy , najbardziej soczysty-na wakacje! Domowa wieprzowina wołowa w piekarniku w folii nadaje się do podania jako główne danie mięsne oraz jako gorąca lub zimna przekąska. Można z niego gotować bułki, kanapki, kanapki. Lub podawaj z dowolnymi dodatkami i sałatkami warzywnymi.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 20 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 7 % 2 g
150 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec domową wieprzowinę wołową w folii? Bardzo proste i łatwe. Zacznij od marynaty. Jeśli chcesz, oprócz tych składników, możesz dodać do marynaty trochę oleju roślinnego, musztardy ziarnistej lub Dijon, mieszanki przypraw do wieprzowiny (lub wołowiny).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ząbki czosnku obierz i przepuść przez prasę. Jeśli chcesz, możesz zastąpić świeży czosnek 1-2 łyżkami. l suchy czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz sok z cytryny, czosnek, paprykę, cukier, sól i pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotuj mięso. Potrzebujesz około 1 kg wołowiny w jednym kawałku i kilku gałązek świeżego rozmarynu. Lepiej wybrać niezbyt tłustą wołowinę. Idealny jest kawałek pulpy biodrowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj wołowinę, osusz ręcznikami papierowymi i włóż do miski. Jeśli twoje mięso nie jest ciasne jak moje, zawiąż je sznurkiem lub sznurkiem do gotowania, aby nadać mu bardziej zwarty wygląd.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mięso dokładnie natrzeć marynatą czosnkową i przechowywać w lodówce do marynowania przez 5-8 godzin. W takim przypadku zaleca się przykrycie miski folią,aby wołowina nie była zwiędła i okresowo obracała mięso, aby równomiernie marynowało.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij wołowinę z lodówki, ułóż na kilku warstwach folii. Rozłóż gałązki rozmarynu po bokach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dokładnie i szczelnie owinąć mięso, unosząc krawędzie folii do góry, aby sok mięsny nie wyciekł.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś mięso w folii na blachę do pieczenia. Odstawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Następnie włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 1,5 godziny. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Gotowej wieprzowiny nie wyjmuj od razu, ale pozostaw w chłodzącym piekarniku na kolejną 1 godzinę, aby soki były równomiernie rozłożone na mięsie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij mięso z piekarnika, rozpakuj folię. Przenieś wieprzowinę na talerz i pokrój na kawałki. Wieprzowina z wołowiny w domu jest gotowa! Możesz podawać z dowolnym dodatkiem na ciepło i na zimno. Smacznego!

przygotowanie domowej roboty gotowanej wołowiny jest bardzo proste. Folia ochroni mięso przed przesuszeniem i pomoże zachować soczystość i miękkość. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie mięso: potrzebujesz miąższu bez kości, dużych żył, umiarkowanie tłustych.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy