skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić starte ciasto z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Najpierw do przygotowania ciasta. Weź masło najlepszej jakości, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Zawartość tłuszczu w śmietanie może być dowolna.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź dużą miskę i przesiej do niej mąkę. To nie tylko usunie śmieci, ale także nasyci mąkę tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste i przewiewne.
Krok 3:
Dodaj proszek do pieczenia do mąki i dobrze wymieszaj. Ubij jajka, po umyciu i wysuszeniu serwetkami. Dodaj masło, cukier, wlej śmietanę.
Krok 4:
Zagnieść ciasto, najpierw łyżką, a następnie rękami. Ugniatanie wcale nie jest trudne, ciasto szybko przestanie być lepkie i zbierze się w grudkę.
Krok 5:
Podziel ciasto na dwie części, zawiń je w folię lub włóż do torebek. Włóż ciasto do zamrażarki na 30 minut. Powinien stwardnieć, a następnie znacznie łatwiej będzie go zetrzeć.
Krok 6:
Gdy ciasto się ochładza, zajmij się nadzieniem. Przygotuj dla niej jedzenie. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Weź również krem.
Krok 7:
Jak zrobić nadzienie? Złożyć twaróg, śmietanę i cukier do miski. Opcjonalnie możesz dodać wanilię do nadzienia w dowolnej formie.
Krok 8:
Ubij twaróg z cukrem i śmietaną za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładki, pastowaty. Jeśli nie masz blendera, przetrzyj twaróg przez sito przed dodaniem cukru i śmietany. W każdym razie nadzienie z puree twarogowego jest znacznie delikatniejsze i smaczniejsze, nie pomijaj tego kroku.
Krok 9:
Weź naczynie do pieczenia. Może mieć dowolny kształt lub dowolny materiał. Mam okrągły, dzielony, o średnicy 20 cm. Przykryłem tylko spód, ponieważ mam nieprzywierającą powłokę. Z papierem łatwiej będzie zdobyć ciasto. Wyjmij jedną porcję ciasta z zamrażarki. Zetrzyj ciasto na grubej tarce bezpośrednio do formy. Wygodniej będzie to zrobić, trzymając ciasto ręką w torbie.
Krok 10:
Rozetrzyj ciasto równomiernie na dnie formy. Nie ubijaj go zbyt mocno. Tarte ciasto jest dobre, ponieważ ciasto wygląda jak duże okruchy.
Krok 11:
Połóż masę twarogową na warstwie ciasta, spłaszcz łyżką. Na wierzchu twarogu można położyć dowolne dodatki-rodzynki, posiekaną czekoladę, jagody, dżem.
Krok 12:
Wyjmij drugą część ciasta, podobnie zetrzyj. Tym razem lepiej pocierać na desce. Przenieś starte ciasto na twaróg, tworząc górną warstwę.
Krok 13:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C (mam piekarnik elektryczny, tryb góra-dół) przez 30-40 minut. Góra powinna się zarumienić. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź. Następnie wyjmij z formy i pokrój na porcje.
Krok 14:
Podawaj ciasto z herbatą lub kawą, możesz dodatkowo ozdobić je jagodami i listkami mięty. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g