filet z mintaja z marchewką i cebulą w piekarniku

proste, smaczne i zdrowe danie na lunch lub kolację! Mintaj to zdrowa, smaczna i niedroga ryba, z której można przygotować wiele różnych potraw. Ta ryba jest nadal dobra, ponieważ nie ma zbyt wielu małych kości i praktycznie nie ma specyficznego rybnego zapachu w czasie gotowania. Mintaj z cebulą i marchewką, pieczony w piekarniku, można podawać jako niezależne danie lub z dowolnym dodatkiem do smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 10 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 24 % 4 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na danie według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli mintaj został zakupiony zamrożony, należy go rozmrozić, dobrze spłukać i obrać, podzielić mięso na kawałki, usunąć kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Połóż ugotowaną cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju. Dodaj trochę soli i czarnego mielonego pieprzu, wymieszaj. Smaż je na średnim ogniu, aż się zarumienią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Kładziemy na nim smażenie warzyw, będzie to warzywna "poduszka" dla ryb.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek z łuski i drobno posiekaj kilka goździków nożem, posyp czosnkiem na wierzchu. Następnie rozłóż filet z mintaja. Rybę należy również trochę soli i pieprzu do smaku. W szklance rozcieńczyć koncentrat pomidorowy niewielką ilością wody i wlać tę mieszaninę warzyw z rybą, aby zakryła zawartość mniej niż o połowę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj twardy ser i posyp nim rybę. Dokręć naczynie do pieczenia folią, delikatnie obracając krawędzie. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Włóż rybę do piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut, musisz skupić się na pracy piekarnika i objętości naczynia. Następnie usuń folię z formy, piecz przez około 10 minut, aby płyn całkowicie odparował. Niech ser się rozpuści. Danie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj mintaja z warzywami na stole, posypując świeżymi ziołami na wierzchu. Jeśli chcesz ryby, możesz zrobić przystawkę z tłuczonych ziemniaków lub makaronu. To danie jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy