chleb z mąki ryżowej w piekarniku

pyszny biały chleb z dodatkiem mąki ryżowej. Zrobiono pierwszy krok w kierunku chleba bezglutenowego. Najpierw próbowałem chleba ryżowego z mąką pszenną, a teraz możesz dalej eksperymentować. Okazało się, że dobry biały chleb, na śniadanie jest po prostu idealną opcją.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 77 % 41 g
245 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do robienia chleba z mąką ryżową. Będziemy gotować z dodatkiem mąki pszennej, zawiera gluten, który pozwoli uzyskać przewiewny miękki miękisz. Woda jest ciepła, drożdże suche. Przesiej mąkę pszenną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce wymieszaj ciepłą wodę, sól, cukier, suche drożdże i 50 gramów mąki pszennej. Wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aż powstanie" Czapka & quot;.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej olej roślinny, wymieszaj. Dodaj mąkę ryżową i ponownie wymieszaj. Wlać szklankę mąki pszennej, wymieszać, przykryć ręcznikiem, umieścić w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny, aż objętość ciasta podwoi się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto podwoi się, dodaj pozostałą mąkę (mąka może wymagać nieco więcej) i zagniataj ciasto, ugniataj je rękami na stole.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbierz ciasto w kulkę lub włóż do formy do chleba (wcześniej przykryj papierem do pieczenia lub posmaruj olejem roślinnym), pozostaw w temperaturze pokojowej na 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ciasto ostrym nożem, w razie potrzeby, aby uzyskać bardziej tostową skórkę, możesz zwilżyć powierzchnię wodą. Włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i przykryj ręcznikiem. Schłodzony chleb pokroić w plastry specjalnym nożem reflowym i można go podawać ze szklanką mleka, filiżanką herbaty lub kawy.

eksperyment z pieczeniem chleba z mąką ryżową przeprowadziłem po raz pierwszy. Nie odważyłem się ugotować chleba wyłącznie z mąki ryżowej i upiekłem chleb pszenno-ryżowy. Uważa się, że dzięki dodaniu mąki ryżowej miękisz chleb okazuje się biały, miękki i zachowuje świeżość przez długi czas. Chleb okazał się pyszny, z dżemem jest ogólnie w porządku. Następnym razem na pewno spróbuję chleba z dużą ilością mąki ryżowej lub po prostu chleba z mąką ryżową, aby uzyskać opcję bezglutenową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy