skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do robienia chleba z mąką ryżową. Będziemy gotować z dodatkiem mąki pszennej, zawiera gluten, który pozwoli uzyskać przewiewny miękki miękisz. Woda jest ciepła, drożdże suche. Przesiej mąkę pszenną.
Krok 2:
W głębokiej misce wymieszaj ciepłą wodę, sól, cukier, suche drożdże i 50 gramów mąki pszennej. Wszystko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aż powstanie" Czapka & quot;.
Krok 3:
Następnie wlej olej roślinny, wymieszaj. Dodaj mąkę ryżową i ponownie wymieszaj. Wlać szklankę mąki pszennej, wymieszać, przykryć ręcznikiem, umieścić w ciepłym miejscu na 1-1, 5 godziny, aż objętość ciasta podwoi się.
Krok 4:
Gdy ciasto podwoi się, dodaj pozostałą mąkę (mąka może wymagać nieco więcej) i zagniataj ciasto, ugniataj je rękami na stole.
Krok 5:
Zbierz ciasto w kulkę lub włóż do formy do chleba (wcześniej przykryj papierem do pieczenia lub posmaruj olejem roślinnym), pozostaw w temperaturze pokojowej na 15-20 minut.
Krok 6:
Pokrój ciasto ostrym nożem, w razie potrzeby, aby uzyskać bardziej tostową skórkę, możesz zwilżyć powierzchnię wodą. Włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Krok 7:
Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i przykryj ręcznikiem. Schłodzony chleb pokroić w plastry specjalnym nożem reflowym i można go podawać ze szklanką mleka, filiżanką herbaty lub kawy.
eksperyment z pieczeniem chleba z mąką ryżową przeprowadziłem po raz pierwszy. Nie odważyłem się ugotować chleba wyłącznie z mąki ryżowej i upiekłem chleb pszenno-ryżowy. Uważa się, że dzięki dodaniu mąki ryżowej miękisz chleb okazuje się biały, miękki i zachowuje świeżość przez długi czas. Chleb okazał się pyszny, z dżemem jest ogólnie w porządku. Następnym razem na pewno spróbuję chleba z dużą ilością mąki ryżowej lub po prostu chleba z mąką ryżową, aby uzyskać opcję bezglutenową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g