filet z kurczaka z ziemniakami i pomidorami w piekarniku

Świetne rodzinne danie z najzwyklejszych potraw! Filet z kurczaka z ziemniakami i pomidorami w piekarniku jest przygotowywany prosto i szybko, ale okazuje się bardzo smaczny! Skład warzyw można zmienić według własnych upodobań, a kurczaka zastąpić innym mięsem lub grzybami!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 46 % 11 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka z ziemniakami i pomidorami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jako mięso z kurczaka możesz użyć dowolnej części kurczaka, najważniejsze jest to, że nie ma kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki i włóż do miski. Dodaj sos sojowy i trochę ulubionych przyprawy. Wszystko wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki i spłucz z zanieczyszczeń. Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Lekko posmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Pokrój ziemniaki w plasterki i rozłóż na dnie formy. Trochę soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż marynowany filet z kurczaka na ziemniakach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Pokrój posiekaną cebulę równomiernie na mięso z kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A na wierzch ułóż pomidory pokrojone w plasterki. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie zdejmij arkusz folii i posyp wszystko startym serem. Ponownie włóż formę do piekarnika, ale już bez folii, na kolejne 15-20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Filet z kurczaka z ziemniakami i pomidorami jest gotowy! Wyjmij formę z piekarnika i podawaj na gorąco! Dodatkowo przygotuj sałatkę ze świeżych warzyw! Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy