kurczak we własnym soku w piekarniku

bardzo smaczne, z prostych produktów, na świąteczny stół! Kurczak we własnym soku w piekarniku jest tak dobrze gotowany na parze, że mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Jej piekarnik gotuje, nie ty! Najbardziej budżetowe składniki - i taki pyszny wynik!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 16 g
tłuszcze 53 % 19 g
węglowodany 3 % 1 g
241 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka we własnym soku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do pieczenia możesz użyć dowolnych części kurczaka-podudzi, ud lub skrzydeł. I możesz wziąć całą tuszę i pokroić ją na kawałki. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Czosnek, podobnie, obierz, a następnie drobno posiekaj lub przepuść przez prasę. Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz do czosnku. Wszystko wymieszaj. Odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz tuszę kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie pokrój kurczaka na kawałki i włóż do głębokiej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż całą przygotowaną marynatę na kurczaku i wymieszaj, aby kurczak był nim równomiernie pokryty. W tej formie pozostaw kurczaka na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj warzywa. Pokrój marchewki w pierścienie lub po prostu duże kawałki. Pokrój cebulę w półpierścienie. Nie trzeba bardzo drobno siekać warzyw, w przeciwnym razie podczas duszenia całkowicie się ugotują.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć kurczaka z warzywami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie umieść kurczaka z warzywami w naczyniu do pieczenia. Mam ceramiczny kształt. Możesz także użyć szkła lub metalu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj formę pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Zamiast pokrywki możesz użyć folii, szczelnie zamykając nią formę. Nie trzeba dodawać wody. Kurczak i warzywa będą miały wystarczającą ilość wilgoci do gotowania. Biorąc pod uwagę, że forma zostanie zamknięta, wilgoć nie wyparuje. Dlatego kurczak doskonale ugotuje się we własnym soku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe danie z piekarnika. Nie otwieraj natychmiast pokrywy. Odstaw na chwilę, aby pierwsze ciepło wyszło z formy. Po 5-7 minutach możesz zdjąć pokrywę. Uwaga-Bardzo gorąco!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotowego kurczaka na talerzach i uzupełnij dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami. Moim zdaniem jest tu wystarczająco dużo gotowanych ziemniaków. Smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy