skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka we własnym soku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do pieczenia możesz użyć dowolnych części kurczaka-podudzi, ud lub skrzydeł. I możesz wziąć całą tuszę i pokroić ją na kawałki. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Czosnek, podobnie, obierz, a następnie drobno posiekaj lub przepuść przez prasę. Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz do czosnku. Wszystko wymieszaj. Odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj kurczaka.
Krok 3:
Opłucz tuszę kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie pokrój kurczaka na kawałki i włóż do głębokiej miski.
Krok 4:
Połóż całą przygotowaną marynatę na kurczaku i wymieszaj, aby kurczak był nim równomiernie pokryty. W tej formie pozostaw kurczaka na 30 minut.
Krok 5:
W tym czasie przygotuj warzywa. Pokrój marchewki w pierścienie lub po prostu duże kawałki. Pokrój cebulę w półpierścienie. Nie trzeba bardzo drobno siekać warzyw, w przeciwnym razie podczas duszenia całkowicie się ugotują.
Krok 6:
Wrzuć kurczaka z warzywami.
Krok 7:
Następnie umieść kurczaka z warzywami w naczyniu do pieczenia. Mam ceramiczny kształt. Możesz także użyć szkła lub metalu.
Krok 8:
Przykryj formę pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Zamiast pokrywki możesz użyć folii, szczelnie zamykając nią formę. Nie trzeba dodawać wody. Kurczak i warzywa będą miały wystarczającą ilość wilgoci do gotowania. Biorąc pod uwagę, że forma zostanie zamknięta, wilgoć nie wyparuje. Dlatego kurczak doskonale ugotuje się we własnym soku.
Krok 9:
Wyjmij gotowe danie z piekarnika. Nie otwieraj natychmiast pokrywy. Odstaw na chwilę, aby pierwsze ciepło wyszło z formy. Po 5-7 minutach możesz zdjąć pokrywę. Uwaga-Bardzo gorąco!
Krok 10:
Ułóż gotowego kurczaka na talerzach i uzupełnij dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami. Moim zdaniem jest tu wystarczająco dużo gotowanych ziemniaków. Smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g