skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec sandacza w piekarniku w całości? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest, jeśli sandacz jest świeży i mały, wtedy okaże się bardziej soczysty i smaczniejszy. Ale z mrożoną rybą danie również się okaże, a następnie najpierw rozmrozić. Możesz wziąć przyprawy według własnych upodobań, ale radziłbym ich nie nadużywać, aby nie zatkać delikatnego smaku białej ryby. Tymianek jest odpowiedni zarówno świeży, jak i suszony.
Krok 2:
Wypatrosz rybę, usuń skrzela, płetwy i ogon. Możesz odciąć głowę lub zostawić ją, to zależy od Ciebie. Bardziej lubię podawać pieczoną rybę z głową, zostawiłam ją. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie, cytrynę w plasterki.
Krok 3:
Wykonaj poprzeczne nacięcia na tuszy, sól, pieprz rybę, skrop sokiem z cytryny i olejem. Włóż pół pierścienia cebuli i cytryny do brzucha.
Krok 4:
Weź duży kawałek pergaminu. Wlej olej na pergamin i rozsmaruj go trochę w miejscu, w którym będzie leżała ryba. Połóż sandacza na pergaminie i zawiń go w kopertę, mocno skręcając krawędzie. Zamiast pergaminu odpowiednia jest również folia i rękaw do pieczenia.
Krok 5:
Piecz rybę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Następnie otwórz papier, dodaj tymianek, jeszcze raz skrop rybę olejem. Piecz przez kolejne 10 minut bez przykrycia, aby sandacz się zrumienił .
Krok 6:
Sandacz w piekarniku jest całkowicie gotowy! Podawaj na gorąco. Smacznego!
podawaj sandacza z ziołami, możesz przygotować przystawkę z gotowanych lub pieczonych ziemniaków, kruchego ryżu. W takim przypadku radzę przygotować biały sos śmietanowy z chrzanem.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g