sandacz w piekarniku w całości

zdrowe, dietetyczne, apetyczne, dla całej rodziny! Sandacz w piekarniku jest bardzo prosty w przygotowaniu. Cytryna, olej, cebula i przyprawy — to cały niezbędny zestaw produktów. Pieczony w pergaminie sandacz pozostaje delikatny, soczysty i bardzo smaczny!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 76 % 16 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 5 % 1 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec sandacza w piekarniku w całości? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest, jeśli sandacz jest świeży i mały, wtedy okaże się bardziej soczysty i smaczniejszy. Ale z mrożoną rybą danie również się okaże, a następnie najpierw rozmrozić. Możesz wziąć przyprawy według własnych upodobań, ale radziłbym ich nie nadużywać, aby nie zatkać delikatnego smaku białej ryby. Tymianek jest odpowiedni zarówno świeży, jak i suszony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatrosz rybę, usuń skrzela, płetwy i ogon. Możesz odciąć głowę lub zostawić ją, to zależy od Ciebie. Bardziej lubię podawać pieczoną rybę z głową, zostawiłam ją. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie, cytrynę w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wykonaj poprzeczne nacięcia na tuszy, sól, pieprz rybę, skrop sokiem z cytryny i olejem. Włóż pół pierścienia cebuli i cytryny do brzucha.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź duży kawałek pergaminu. Wlej olej na pergamin i rozsmaruj go trochę w miejscu, w którym będzie leżała ryba. Połóż sandacza na pergaminie i zawiń go w kopertę, mocno skręcając krawędzie. Zamiast pergaminu odpowiednia jest również folia i rękaw do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz rybę w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Następnie otwórz papier, dodaj tymianek, jeszcze raz skrop rybę olejem. Piecz przez kolejne 10 minut bez przykrycia, aby sandacz się zrumienił .

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sandacz w piekarniku jest całkowicie gotowy! Podawaj na gorąco. Smacznego!

podawaj sandacza z ziołami, możesz przygotować przystawkę z gotowanych lub pieczonych ziemniaków, kruchego ryżu. W takim przypadku radzę przygotować biały sos śmietanowy z chrzanem.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy