Shanggi ziemniaczane z ciasta drożdżowego w piekarniku

smaczne i satysfakcjonujące, nasze prababki traktowały takie shanggi. Shangi bardzo dobrze podawać z mlekiem.
nataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 70 % 26 g
212 kcal
IG: 31 / 69 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz ziemniaki, drobno posiekaj cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj ziemniaki razem z cebulą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po ugotowaniu zmiażdż go w puree ziemniaczanym, dodając mleko i 50 gr. masło. Tłuczone ziemniaki nie powinny być bardzo gęste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uformuj ciasta z ciasta, na podłodze, patrz grubość, połóż na nich 1 łyżkę schłodzonego puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj roztopionym masłem i włóż do piekarnika na 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Shangi, które właśnie wyjęto z piekarnika, posmaruj ciepłym mlekiem i przykryj ręcznikiem przez 3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

w dzieciństwie jadłem takie shangi od mojej babci, ale gotowała je w rosyjskim piecu, smak jest oczywiście wyjątkowy. Cóż, z piekarnika jest nadal bardzo smaczny

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy