skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z mozzarellą i pomidorami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że dobrze topi się w piekarniku. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
Do ciasta weź wygodną, przestronną miskę i połącz w niej ciepłą wodę i suche drożdże. Dodaj cukier i sól. Wymieszać.
Krok 3:
Wlej oliwę z oliwek i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Zagnieść ciasto.
Krok 4:
W ilości mąki kieruj się konsystencją gotowego ciasta. Ciasto powinno stać się miękkie, elastyczne. Łatwo zwija się z kolobokiem i nie przykleja się do rąk.
Krok 5:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Z gotowego ciasta możesz zrobić jedną dużą pizzę lub 2 mniejsze.
Krok 6:
Ciasto rozwałkować na arkuszu pergaminu i posmarować sosem pomidorowym.
Krok 7:
Pokrój pomidory i paprykę.
Krok 8:
Rozłóż kiełbasę i paprykę na powierzchni ciasta.
Krok 9:
Następnie ułóż pokrojone pomidory i ser mozzarella. Posyp pizzę solą i suszonymi ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Orientuj się w piekarniku przez czas pieczenia. Ciasto powinno mieć czas na ugotowanie i lekko zrumienienie od dołu.
Krok 10:
Wyjmij gotową pizzę z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj się! Smacznego!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g