Pizza z mozzarellą i pomidorami

pyszne, soczyste, bardzo aromatyczne, na obiad dla całej rodziny! Pizza z mozzarellą i pomidorami jest u nas zawsze bardzo popularna. A wszystko dlatego, że możesz łączyć różnorodne nadzienia. Przygotowanie pizzy według tego przepisu jest bardzo proste!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 30 % 14 g
węglowodany 47 % 22 g
250 kcal
IG: 9 / 5 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę z mozzarellą i pomidorami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że dobrze topi się w piekarniku. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do ciasta weź wygodną, przestronną miskę i połącz w niej ciepłą wodę i suche drożdże. Dodaj cukier i sól. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej oliwę z oliwek i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ilości mąki kieruj się konsystencją gotowego ciasta. Ciasto powinno stać się miękkie, elastyczne. Łatwo zwija się z kolobokiem i nie przykleja się do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Z gotowego ciasta możesz zrobić jedną dużą pizzę lub 2 mniejsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto rozwałkować na arkuszu pergaminu i posmarować sosem pomidorowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory i paprykę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż kiełbasę i paprykę na powierzchni ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ułóż pokrojone pomidory i ser mozzarella. Posyp pizzę solą i suszonymi ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Orientuj się w piekarniku przez czas pieczenia. Ciasto powinno mieć czas na ugotowanie i lekko zrumienienie od dołu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotową pizzę z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj się! Smacznego!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy