skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować dorsza z ziemniakami w piekarniku, weź produkty z listy: ziemniaki, marchew, cebula, dorsz, pomidor, olej, sól i pieprz, suchy tymianek.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki i marchewki na talerze.
Krok 3:
Złożyć na patelnię i gotować do połowy (można w kuchence mikrofalowej).
Krok 4:
Dorsz pokroić na filety i pokroić na kawałki.
Krok 5:
W naczyniu do pieczenia ułóż ziemniaki, marchewkę, cebulę warstwami, a następnie rybę i ponownie ziemniaki i marchewkę. Sól i pieprz, dodaj masło. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny (dodaj tutaj czas na podgrzanie formy). Następnie dodaj talerze pomidora i tymianek.
Krok 6:
Dorsz z ziemniakami w piekarniku jest gotowy!
Krok 7:
Podawaj danie na lunch od razu, gdy jest gorące. Bardzo aromatyczne i apetyczne!
dorsz z ziemniakami w piekarniku-gotowy obiad lub kolacja, smak tymianku świetnie komponuje się z rybą, nadając jej apetyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal / 100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g