pstrąg tęczowy pieczony w piekarniku w całości

niezrównanie smaczny, szybki, soczysty, aromatyczny i zdrowy! Pstrąg tęczowy pieczony w piekarniku w całości z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. To idealne danie na romantyczną kolację, a także dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę. Mało kalorii i morze smaku!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 11 % 2 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pstrąga w piekarniku w całości? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Lepiej jest wziąć świeżo złowioną rybę lub użyć pstrąga z zamrażarki. Jeśli twój pstrąg jest zamrożony, najpierw wyjmij go z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Oczyść tuszę z łusek i usuń skrzela.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Do przepisu lepiej jest użyć czerwonej cebuli lub szalotki, z nimi gotowe danie okaże się jasne i apetyczne. Ponadto te odmiany cebuli mają łagodniejszy smak i doskonale uzupełniają ryby. Opłucz cebulę, pomidory i cytrynę pod bieżącą zimną wodą, osusz papierowymi serwetkami. Pokrój warzywa i cytrynę w cienkie plasterki o grubości nie większej niż 0,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż połowę pokrojonych pomidorów, cebuli i cytryny w jednej warstwie na wierzchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz warzywa, osusz, pokrój tak drobno, jak to możliwe i wyślij połowę do warzyw. Jakie warzywa lepiej zabrać do pieczenia pstrąga? Dobrze sprawdzają się koperek, szczypiorek, tymianek, bazylia lub pietruszka. Posyp odrobiną soli i mieszanką mielonej papryki (możesz również użyć czosnku w proszku, suchej bazylii, oregano i innych ulubionych przypraw). Równomiernie polej warzywa i cytrynę olejem roślinnym lub oliwą z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wypłucz pstrąga i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Połóż tuszę na blasze do pieczenia na warzywach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij kilka krążków cebuli, pomidora i cytryny do brzucha ryby, nie zapomnij lekko posolić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż pozostałe pokrojone kółka na wierzchu ryby. Rozłóż kawałki masła równomiernie na pstrągu. Sól do smaku, posyp papryką i resztkami zieleni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika i piecz rybę do miękkości. Czas i temperatura zależą od możliwości piekarnika. Pieczełem przez 30 minut, użyłem trybu "góra-dół" i ustawiłem temperaturę na 220 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe! Podawaj, aż ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pstrąg jest równie pyszny, gdy jest schłodzony.

smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy