skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania bułek z czosnkiem i ziołami.
Krok 2:
W małym rondlu podgrzej mleko do około 30 ° C, ale nie przegrzej, w przeciwnym razie drożdże umrą. Następnie wlej ciepłe mleko do miski do wyrabiania ciasta, dodaj cukier i suche drożdże. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie ziarna się rozpuściły. Przykryj pojemnik ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut, aby drożdże zaczęły działać.
Krok 3:
Po upływie czasu dodaj sól i olej roślinny, wymieszaj. Stopniowo wprowadzamy mąkę przesianą przez sito, najpierw wyrabiając ciasto łyżką,a następnie ręcznie. Dodaj mąkę, aż ciasto będzie miękkie i zbierze się w jedną bryłę. Może potrzebować trochę mniej lub trochę więcej mąki niż wskazano w składnikach, wszystko zależy od jakości i samego mielenia mąki.
Krok 4:
Lekko zwilż ręce olejem roślinnym i ugniataj ciasto ręcznie w misce lub na stole przez 10 minut. Na początku ciasto będzie się kleić, ale potem stanie się elastyczne. Dodajemy mąkę tylko w razie potrzeby, nie trzeba" wbijać " ciasta mąką. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę przy włączonym świetle: od światła będzie trochę ciepła, a ze względu na fakt, że piekarnik jest zamknięty, nie będzie przeciągów.
Krok 5:
Wyrosłe ciasto ugniatamy i dzielimy na kawałki około 60 gramów. Z każdego kawałka tworzymy małą kulkę i układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy odległość między bułkami, ponieważ nadal będą się powiększać. Uformowane bułki pokrywamy ręcznikiem i dajemy im kolejne 20-30 minut na korektę.
Krok 6:
W tym czasie do miski blendera wkładamy zmiękczone masło, ząbki czosnku i zioła, siekamy.
Krok 7:
Za pomocą noża wykonujemy nacięcia w bułkach i wypełniamy nacięcia nadzieniem czosnkowym za pomocą strzykawki do ciasta. Gotowe bułki smarujemy ubitym żółtkiem. Wkładamy blachę do pieczenia z bułkami do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy przez 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g