bułki czosnkowo-ziołowe w piekarniku

Niesamowite aromatyczne bułeczki czosnkowo-ziołowe! Na Ukrainie nazywane są również pampushkami. Przygotowywane są z ciasta drożdżowego. Takie aromatyczne bułeczki są doskonałą alternatywą dla chleba. Często podaje się je z bogatym barszczem, aromatyczną marynatą, bulionem mięsnym i innymi zupami.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 66 % 37 g
277 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania bułek z czosnkiem i ziołami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małym rondlu podgrzej mleko do około 30 ° C, ale nie przegrzej, w przeciwnym razie drożdże umrą. Następnie wlej ciepłe mleko do miski do wyrabiania ciasta, dodaj cukier i suche drożdże. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie ziarna się rozpuściły. Przykryj pojemnik ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut, aby drożdże zaczęły działać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po upływie czasu dodaj sól i olej roślinny, wymieszaj. Stopniowo wprowadzamy mąkę przesianą przez sito, najpierw wyrabiając ciasto łyżką,a następnie ręcznie. Dodaj mąkę, aż ciasto będzie miękkie i zbierze się w jedną bryłę. Może potrzebować trochę mniej lub trochę więcej mąki niż wskazano w składnikach, wszystko zależy od jakości i samego mielenia mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko zwilż ręce olejem roślinnym i ugniataj ciasto ręcznie w misce lub na stole przez 10 minut. Na początku ciasto będzie się kleić, ale potem stanie się elastyczne. Dodajemy mąkę tylko w razie potrzeby, nie trzeba" wbijać " ciasta mąką. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę przy włączonym świetle: od światła będzie trochę ciepła, a ze względu na fakt, że piekarnik jest zamknięty, nie będzie przeciągów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyrosłe ciasto ugniatamy i dzielimy na kawałki około 60 gramów. Z każdego kawałka tworzymy małą kulkę i układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy odległość między bułkami, ponieważ nadal będą się powiększać. Uformowane bułki pokrywamy ręcznikiem i dajemy im kolejne 20-30 minut na korektę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie do miski blendera wkładamy zmiękczone masło, ząbki czosnku i zioła, siekamy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą noża wykonujemy nacięcia w bułkach i wypełniamy nacięcia nadzieniem czosnkowym za pomocą strzykawki do ciasta. Gotowe bułki smarujemy ubitym żółtkiem. Wkładamy blachę do pieczenia z bułkami do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy przez 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy