ciasto z gotowanym skondensowanym mlekiem w piekarniku

Łatwe do przygotowania ciasto z gotowanym skondensowanym mlekiem. Zawsze miło jest mieć przepis na ciasto z produktami, które zawsze masz w domu. To ciasto jest właśnie z tej listy. Wszystkie składniki są dostępne i dostępne w lodówce każdego z nich. Skondensowane gotowane mleko lepiej zawsze przechowywać w rezerwie - nigdy się nie przyda. Ogólnie rzecz biorąc, ciasto jest pyszne, lekkie i apetyczne. Polecam do gotowania.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 22-29 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 64 % 38 g
295 kcal
IG: 3 / 8 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania ciasta z gotowanym skondensowanym mlekiem. Jajka są średnie, mąka to jedna szklanka. Opłucz rodzynki i namocz je w ciepłej wodzie. Posortuj orzechy i posiekaj. Niech wszystkie produkty będą miały temperaturę pokojową. Przygotuj naczynie do pieczenia w piekarniku. Włącz piekarnik do 180 gr.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce dodaj jajka do 2/3 gotowanego skondensowanego mleka i ubij mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zaszczepioną mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Nie dodałam cukru, moje ciasto wyszło trochę słodkawe. Dla tych, którzy lubią słodkie wypieki, polecam dodać cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyte rodzynki i posiekane nie grubo orzechy (zostaw garść) Dodaj do ciasta i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane naczynie do pieczenia posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto do formy i piec w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik 35-40 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym patyczkiem: z gotowego ciasta powinien wyjść suchy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej mleko, ale nie gotuj, dodaj pozostałe mleko skondensowane, wymieszaj. Wymieszaj z pozostałymi orzechami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej tę mieszankę na gorące ciasto, przykryj i pozostaw w piekarniku (ciepłe miejsce) na około 3 godziny do namoczenia. Ciasto można zjeść od razu, nie czekając, aż się namoczy. Ale z impregnacją jest lepszy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój gotowe ciasto na kawałki i podawaj z gorącą herbatą, kawą lub szklanką chłodnego mleka.

gotowe gotowane mleko skondensowane kupić zaufanego producenta. Jeśli w Twoim regionie nie ma takich, takie mleko można przygotować w domu.

ciekawe: istnieje legenda, że magiczne właściwości gotowanego skondensowanego mleka odkrył Sam Mikojan - jego syn najwyraźniej postanowił ugotować puszkę skondensowanego mleka i zobaczyć, czy wybuchnie, a naprawdę wybuchnie, a pyszny ciemnobrązowy płyn rozlał się na ściany kuchni narkomowskiej. Według innych źródeł gotować mleko skondensowane na froncie, w żołnierskich garnkach…
gotowane mleko skondensowane z cukrem w czasach radzieckich nie było produkowane przemysłowo, ale było wytwarzane ze zwykłego skondensowanego mleka przez dodatkowe gotowanie, bezpośrednio w opakowaniu. Zgodnie z" domowym " przepisem skondensowane mleko gotuje się w łaźni wodnej przez kilka godzin. Gotowane skondensowane mleko zaczęto produkować Przemysłowo dopiero w okresie postprodukcyjnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy