skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki do przygotowania ciasta z gotowanym skondensowanym mlekiem. Jajka są średnie, mąka to jedna szklanka. Opłucz rodzynki i namocz je w ciepłej wodzie. Posortuj orzechy i posiekaj. Niech wszystkie produkty będą miały temperaturę pokojową. Przygotuj naczynie do pieczenia w piekarniku. Włącz piekarnik do 180 gr.
Krok 2:
W głębokiej misce dodaj jajka do 2/3 gotowanego skondensowanego mleka i ubij mikserem.
Krok 3:
Dodaj zaszczepioną mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Nie dodałam cukru, moje ciasto wyszło trochę słodkawe. Dla tych, którzy lubią słodkie wypieki, polecam dodać cukier.
Krok 4:
Umyte rodzynki i posiekane nie grubo orzechy (zostaw garść) Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Krok 5:
Ugotowane naczynie do pieczenia posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto do formy i piec w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik 35-40 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym patyczkiem: z gotowego ciasta powinien wyjść suchy.
Krok 6:
Podgrzej mleko, ale nie gotuj, dodaj pozostałe mleko skondensowane, wymieszaj. Wymieszaj z pozostałymi orzechami.
Krok 7:
Wlej tę mieszankę na gorące ciasto, przykryj i pozostaw w piekarniku (ciepłe miejsce) na około 3 godziny do namoczenia. Ciasto można zjeść od razu, nie czekając, aż się namoczy. Ale z impregnacją jest lepszy.
Krok 8:
Pokrój gotowe ciasto na kawałki i podawaj z gorącą herbatą, kawą lub szklanką chłodnego mleka.
gotowe gotowane mleko skondensowane kupić zaufanego producenta. Jeśli w Twoim regionie nie ma takich, takie mleko można przygotować w domu.
ciekawe: istnieje legenda, że magiczne właściwości gotowanego skondensowanego mleka odkrył Sam Mikojan - jego syn najwyraźniej postanowił ugotować puszkę skondensowanego mleka i zobaczyć, czy wybuchnie, a naprawdę wybuchnie, a pyszny ciemnobrązowy płyn rozlał się na ściany kuchni narkomowskiej. Według innych źródeł gotować mleko skondensowane na froncie, w żołnierskich garnkach…
gotowane mleko skondensowane z cukrem w czasach radzieckich nie było produkowane przemysłowo, ale było wytwarzane ze zwykłego skondensowanego mleka przez dodatkowe gotowanie, bezpośrednio w opakowaniu. Zgodnie z" domowym " przepisem skondensowane mleko gotuje się w łaźni wodnej przez kilka godzin. Gotowane skondensowane mleko zaczęto produkować Przemysłowo dopiero w okresie postprodukcyjnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g