skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z mięsem i ziemniakami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Jeśli masz wczorajsze tłuczone ziemniaki, pomiń krok z przygotowaniem puree ziemniaczanego. Mielonego kurczaka można zastąpić kawałkami mięsa lub gotowanym mięsem. Weź mięso mielone gotowe lub ugotowane samodzielnie.
Krok 2:
Przygotuj tłuczone ziemniaki. Jak zrobić puree? Obierz ziemniaki, zalej zimną wodą, dodaj sól i gotuj na kuchence. Po ugotowaniu gotuj na średnim ogniu, aż będzie miękki, 20-30 minut, w zależności od wielkości kawałków i odmiany ziemniaków. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien łatwo przebić bulwy.
Krok 3:
Odcedź gotowe ziemniaki i zetrzyj je tłuczkiem lub blenderem. Dodaj masło, gorące mleko lub śmietanę, wszystko dokładnie wymieszaj. Puree nie powinno być płynne, dostosuj to ilością płynu.
Krok 4:
Umyj, obierz i posiekaj marchewki i cebulę. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym i smaż cebulę i marchewkę przez 5 minut na małym ogniu. Dodaj mielonego kurczaka i ciągle mieszając, rozbijając duże kawałki drewnianą szpatułką, smaż mięso mielone do miękkości, 15-20 minut. Dodaj sól, pieprz i dowolne przyprawy do smaku.
Krok 5:
Naczynie do pieczenia - może to być duża forma lub kilka małych — posmaruj odrobiną oleju roślinnego. Połóż połowę tłuczonych ziemniaków na dnie formy, a następnie mięso mielone smażone z warzywami.
Krok 6:
Na wierzch z pozostałymi tłuczonymi ziemniakami. Za pomocą widelca, opcjonalnie, wykonaj rowkowaną powierzchnię. Ponadto możliwe są tutaj opcje: możesz posypać startym serem, możesz ułożyć kawałki masła lub wypełnić powierzchnię kwaśną śmietaną lub mieszanką jajka i mleka — wszystko do woli. Upiekłam po prostu z otwartym puree ziemniaczanym. Umieść formę z zapiekanką ziemniaczaną w rozgrzanym piekarniku 180 na 15-20 minut lub do zrumienienia.
Krok 7:
Podawaj gotową zapiekankę z mięsem i ziemniakami na gorąco. Jest to niezależne danie, można go uzupełnić sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!
Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g