cukinia z pieczarkami pieczona w piekarniku

pyszna soczysta młoda cukinia zapiekana z grzybami. Prosty przepis z młodą cukinią i pieczarkami. Aby urozmaicić rodzinny obiad, bardzo przydatne będą pieczone warzywa z grzybami. Przygotowanie jest proste, dostępne są składniki. Rezultatem są soczyste pieczone warzywa z apetyczną skórką serową. Takie danie można zaoferować gościom.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 63 % 10 g
węglowodany 19 % 3 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wskazane produkty do gotowania cukinii z grzybami. Cukinia jest młoda, całkowita Waga wraz ze skórką. Grzyby są świeże, jeśli planujesz inny sposób krojenia warzyw, możesz użyć mrożonych. Lepiej jest wziąć ser z zawartością tłuszczu co najmniej 50 % - daje równą apetyczną skórkę. Śmietana 15 % tłuszczu, jeśli jest więcej tłuszczu, lepiej rozcieńczyć wodą. Przygotuj naczynie do pieczenia w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz cukinię pod bieżącą wodą z resztek ziemi i gruzu. Osusz, odetnij końcówki i złe miejsca na skórce. Wytnij koła gdzieś 0,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię i wlej olej roślinny. Smaż każdy okrąg cukinii z obu stron, lekko je dodając. Odbywa się to tak, że cukinia jest szybko pieczona w piekarniku, a ser, który nie będzie się palił na wierzchu. Czas smażenia wybierz sam, jeśli lubisz chrupnięcie młodego warzywa, nie możesz go smażyć, ale po prostu pokroić cieńsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pieczarki pod bieżącą wodą, usuwając zanieczyszczenia i resztki ziemi. Osuszyć i pokroić w talerze. Pieczarki też smażę, ale dosłownie kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Naczynie do pieczenia lekko posmaruj masłem. Rozłóż smażone kółka cukinii - pierwszą warstwę, drugą warstwę rozłóż kółka cukinii, naprzemiennie ze smażonymi pieczarkami. Jeśli twój kształt jest niski, wszystko można ułożyć w jednej warstwie. Nie możesz zawracać sobie głowy układaniem wszystkiego razem, nie naprzemiennie, ale w końcowym wyniku układ wygląda schludniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wymieszaj śmietanę, posiekany czosnek i trochę soli, nie zapominaj, że cukinia była lekko przypalona podczas smażenia. Cukinię z grzybami równomiernie polać kwaśną śmietaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i posyp nim cukinię. Umieść formę z warzywami i grzybami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż powstanie złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cukinia pieczarkowa pieczona w piekarniku podawana na gorąco. Jest to niezależne danie, ale na pełny obiad możesz zaoferować gotowany ryż lub ziemniaki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy