skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wskazane produkty do gotowania cukinii z grzybami. Cukinia jest młoda, całkowita Waga wraz ze skórką. Grzyby są świeże, jeśli planujesz inny sposób krojenia warzyw, możesz użyć mrożonych. Lepiej jest wziąć ser z zawartością tłuszczu co najmniej 50 % - daje równą apetyczną skórkę. Śmietana 15 % tłuszczu, jeśli jest więcej tłuszczu, lepiej rozcieńczyć wodą. Przygotuj naczynie do pieczenia w piekarniku.
Krok 2:
Opłucz cukinię pod bieżącą wodą z resztek ziemi i gruzu. Osusz, odetnij końcówki i złe miejsca na skórce. Wytnij koła gdzieś 0,5 cm.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię i wlej olej roślinny. Smaż każdy okrąg cukinii z obu stron, lekko je dodając. Odbywa się to tak, że cukinia jest szybko pieczona w piekarniku, a ser, który nie będzie się palił na wierzchu. Czas smażenia wybierz sam, jeśli lubisz chrupnięcie młodego warzywa, nie możesz go smażyć, ale po prostu pokroić cieńsze.
Krok 4:
Umyj pieczarki pod bieżącą wodą, usuwając zanieczyszczenia i resztki ziemi. Osuszyć i pokroić w talerze. Pieczarki też smażę, ale dosłownie kilka minut.
Krok 5:
Naczynie do pieczenia lekko posmaruj masłem. Rozłóż smażone kółka cukinii - pierwszą warstwę, drugą warstwę rozłóż kółka cukinii, naprzemiennie ze smażonymi pieczarkami. Jeśli twój kształt jest niski, wszystko można ułożyć w jednej warstwie. Nie możesz zawracać sobie głowy układaniem wszystkiego razem, nie naprzemiennie, ale w końcowym wyniku układ wygląda schludniej.
Krok 6:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wymieszaj śmietanę, posiekany czosnek i trochę soli, nie zapominaj, że cukinia była lekko przypalona podczas smażenia. Cukinię z grzybami równomiernie polać kwaśną śmietaną.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce i posyp nim cukinię. Umieść formę z warzywami i grzybami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż powstanie złoty kolor.
Krok 8:
Cukinia pieczarkowa pieczona w piekarniku podawana na gorąco. Jest to niezależne danie, ale na pełny obiad możesz zaoferować gotowany ryż lub ziemniaki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g