kurczak w piekarniku z kurczakiem i ziemniakami

proste, ale bardzo smaczne ciasto z mięsem i warzywami! Kurczak w piekarniku z kurczakiem i ziemniakami jest przygotowywany po prostu, pomimo pozornej złożoności. Ciasto na kefirze ugniata się szybko. Do nadzienia wszystkie produkty są krojone i mieszane. To aromatyczne wypieki, które z łatwością zastąpią pełny posiłek!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 55 % 26 g
238 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Szybki kurczak w piekarniku z kurczakiem i ziemniakami? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć kefir o dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 2,5%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz kefir o temperaturze pokojowej, sodę, sól i wymieszaj. Kefir zacznie się mocno pienić, pojawią się pęcherzyki powietrza. Ze względu na fakt, że po dodaniu sody masa zwiększa objętość 2-3 razy, naczynia należy wybrać z uwzględnieniem tego punktu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej stopione masło do kefiru i szybko wymieszaj. Ciasto należy szybko zagnieść, aż skończy się reakcja sody z kefirem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i wlej Części do ciasta. W razie potrzeby, dodając trochę więcej mąki, zagnieść miękkie, elastyczne, lekko lepkie ciasto. W zależności od jakości samej mąki, wilgotności kefiru, mąki możesz potrzebować mniej więcej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dlatego skup się przede wszystkim na konsystencji ciasta. I nie spiesz się, aby wbić ciasto w nadmiar mąki, w przeciwnym razie stanie się twarde.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń ciasto w folię spożywczą lub torebkę i włóż do zamrażarki na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie. Do nadzienia możesz dodać zioła do smaku i 1-2 posiekane ząbki czosnku. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku. Podobne ciasto można przygotować z dowolnego innego rodzaju mięsa-wieprzowiny, wołowiny lub indyka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz i pokrój ziemniaki na małe kawałki. Im drobniej pokroisz ziemniaki, tym szybciej się upieczą. Największym problemem w takich ciastach jest zwykle to, że mięso i ciasto są pieczone, a ziemniaki pozostają rozmoczone. Zwłaszcza jeśli wybrałeś ziemniaki z niewielką ilością skrobi. Możesz naprawić sytuację drobnym cięciem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli w ciastach, możecie jej w ogóle nie dodawać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W misce połącz kurczaka, ziemniaki i cebulę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól, pieprz i wymieszaj wszystko.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Od schłodzonego ciasta oddziel czwartą część i odłóż na bok. Większość ciasta rozwałkować na posypanym mąką stole w równe koło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkowane ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia (Ø 20-24 cm) i uformować wysokie boki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż nadzienie na cieście i spłaszcz. Ułóż kawałki masła na nadzieniu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pozostałe ciasto rozwałkuj okrąg o średnicy nieco mniejszej niż dzielona forma. Połóż go na nadzieniu i ściśnij krawędzie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na środku ciasta zrób mały otwór, aby para mogła uciec. Jeśli zostało Ci trochę ciasta, możesz zrobić z niego dekorację ciasta-liście, kwiaty itp.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Teraz przygotuj wszystko do smarowania powierzchni ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Połącz żółtko z wodą i ubij widelcem, aż będzie gładkie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posmaruj powierzchnię ciasta ubitym żółtkiem. Piecz kurczaka w 180°C przez około 50-60 minut, aż pojawi się złoty kolor. Jeśli ciasto zaczęło pokrywać się skórką, a wnętrze nie jest jeszcze gotowe, przykryj je podwójnym arkuszem folii. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy