skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Szybki kurczak w piekarniku z kurczakiem i ziemniakami? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć kefir o dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 2,5%.
Krok 2:
Rozpuść masło i ostudź.
Krok 3:
W misce połącz kefir o temperaturze pokojowej, sodę, sól i wymieszaj. Kefir zacznie się mocno pienić, pojawią się pęcherzyki powietrza. Ze względu na fakt, że po dodaniu sody masa zwiększa objętość 2-3 razy, naczynia należy wybrać z uwzględnieniem tego punktu.
Krok 4:
Wlej stopione masło do kefiru i szybko wymieszaj. Ciasto należy szybko zagnieść, aż skończy się reakcja sody z kefirem.
Krok 5:
Przesiej mąkę i wlej Części do ciasta. W razie potrzeby, dodając trochę więcej mąki, zagnieść miękkie, elastyczne, lekko lepkie ciasto. W zależności od jakości samej mąki, wilgotności kefiru, mąki możesz potrzebować mniej więcej.
Krok 6:
Dlatego skup się przede wszystkim na konsystencji ciasta. I nie spiesz się, aby wbić ciasto w nadmiar mąki, w przeciwnym razie stanie się twarde.
Krok 7:
Zawiń ciasto w folię spożywczą lub torebkę i włóż do zamrażarki na 30 minut.
Krok 8:
Podczas chłodzenia ciasta przygotuj nadzienie. Do nadzienia możesz dodać zioła do smaku i 1-2 posiekane ząbki czosnku. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku. Podobne ciasto można przygotować z dowolnego innego rodzaju mięsa-wieprzowiny, wołowiny lub indyka.
Krok 9:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki.
Krok 10:
Obierz i pokrój ziemniaki na małe kawałki. Im drobniej pokroisz ziemniaki, tym szybciej się upieczą. Największym problemem w takich ciastach jest zwykle to, że mięso i ciasto są pieczone, a ziemniaki pozostają rozmoczone. Zwłaszcza jeśli wybrałeś ziemniaki z niewielką ilością skrobi. Możesz naprawić sytuację drobnym cięciem.
Krok 11:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli w ciastach, możecie jej w ogóle nie dodawać.
Krok 12:
W misce połącz kurczaka, ziemniaki i cebulę.
Krok 13:
Sól, pieprz i wymieszaj wszystko.
Krok 14:
Od schłodzonego ciasta oddziel czwartą część i odłóż na bok. Większość ciasta rozwałkować na posypanym mąką stole w równe koło.
Krok 15:
Rozwałkowane ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia (Ø 20-24 cm) i uformować wysokie boki.
Krok 16:
Rozłóż nadzienie na cieście i spłaszcz. Ułóż kawałki masła na nadzieniu.
Krok 17:
Pozostałe ciasto rozwałkuj okrąg o średnicy nieco mniejszej niż dzielona forma. Połóż go na nadzieniu i ściśnij krawędzie.
Krok 18:
Na środku ciasta zrób mały otwór, aby para mogła uciec. Jeśli zostało Ci trochę ciasta, możesz zrobić z niego dekorację ciasta-liście, kwiaty itp.
Krok 19:
Teraz przygotuj wszystko do smarowania powierzchni ciasta.
Krok 20:
Połącz żółtko z wodą i ubij widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 21:
Posmaruj powierzchnię ciasta ubitym żółtkiem. Piecz kurczaka w 180°C przez około 50-60 minut, aż pojawi się złoty kolor. Jeśli ciasto zaczęło pokrywać się skórką, a wnętrze nie jest jeszcze gotowe, przykryj je podwójnym arkuszem folii. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g