makaron z klopsikami na patelni

proste i satysfakcjonujące danie - szczególnie lubiane przez dzieci! Makaron z klopsikami na patelni urozmaica rodzinne menu. Możesz podawać je w różnych sosach, z kawałkami warzyw. Szybko się gotują, nadają się na obiad.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 52 % 25 g
260 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z klopsikami na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Makaron może być używany w dowolnym kształcie. Weź mięso mielone z dowolnego rodzaju mięsa. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub mieszane mięso mielone. Wskazane jest samodzielne gotowanie mięsa mielonego, aby w pełni mieć pewność co do jego składu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zanurz makaron w osolonej wrzącej wodzie i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle zajmuje to 15-20 minut. Makaron powinien stać się miękki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść mięso mielone w głębokiej misce. Dodaj posiekaną cebulę, jajko, sól i przyprawy do mielonego mięsa. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Rozwałkuj małe kulki z masy mięsnej i włóż na patelnię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż klopsiki na małym ogniu przez 8-10 minut, aby uzyskać apetyczny złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie wyjmij gotowe klopsiki z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na tej samej patelni włóż drugą posiekaną cebulę i smaż ją przez kilka minut, aby zmiękła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj na patelnię do cebuli koncentrat pomidorowy i czosnek przepuszczony przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko wymieszaj, dodaj 2-3 łyżki gorącej wody z gotowanego makaronu. Rozgrzej wszystko razem jeszcze przez kilka minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, aby szklanki nadmiar płynu. Nie musisz ich spłukiwać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż gotowy makaron na patelnię i wymieszaj z sosem pomidorowym. Ułóż gotowe klopsiki. Wszystko wymieszaj, podgrzej przez kilka minut i zdejmij z ognia. Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy