skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić makaron z klopsikami na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Makaron może być używany w dowolnym kształcie. Weź mięso mielone z dowolnego rodzaju mięsa. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub mieszane mięso mielone. Wskazane jest samodzielne gotowanie mięsa mielonego, aby w pełni mieć pewność co do jego składu.
Krok 2:

Zanurz makaron w osolonej wrzącej wodzie i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle zajmuje to 15-20 minut. Makaron powinien stać się miękki.
Krok 3:

Umieść mięso mielone w głębokiej misce. Dodaj posiekaną cebulę, jajko, sól i przyprawy do mielonego mięsa. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 4:

Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Rozwałkuj małe kulki z masy mięsnej i włóż na patelnię.
Krok 5:

Smaż klopsiki na małym ogniu przez 8-10 minut, aby uzyskać apetyczny złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie wyjmij gotowe klopsiki z patelni.
Krok 6:

Na tej samej patelni włóż drugą posiekaną cebulę i smaż ją przez kilka minut, aby zmiękła.
Krok 7:

Dodaj na patelnię do cebuli koncentrat pomidorowy i czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 8:

Wszystko wymieszaj, dodaj 2-3 łyżki gorącej wody z gotowanego makaronu. Rozgrzej wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
Krok 9:

Gotowy makaron wrzuć do durszlaka, aby szklanki nadmiar płynu. Nie musisz ich spłukiwać.
Krok 10:

Włóż gotowy makaron na patelnię i wymieszaj z sosem pomidorowym. Ułóż gotowe klopsiki. Wszystko wymieszaj, podgrzej przez kilka minut i zdejmij z ognia. Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g




