skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z kurczaka z cukinią? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Polecam używać młodej cukinii, ale jeśli weźmiesz stare, usuń z nich nasiona i odetnij skórkę. Umyj i osusz warzywa i zioła. W razie potrzeby oczyść filet z kurczaka i umyj, a następnie osusz. Pokrój go na małe kawałki. Pokrój zimne masło w małe kostki. Pokrój pomidora i cukinię w plastry, zetrzyj twardy ser na grubej tarce.
Krok 2:
Weź naczynie do pieczenia o odpowiednich rozmiarach. Połóż filet z kurczaka pierwszą warstwą, równomiernie rozłóż kawałki masła na wierzchu. Posolić i doprawić kurczaka czarnym pieprzem.
Krok 3:
Ułóż warstwę cukinii na kurczaku. Możesz ułożyć figurę, aby zapiekanka była piękna. Cukinię posolić i pieprzyć do smaku. Przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, w głębokim talerzu wymieszaj surowe jajka, śmietanę i sól widelcem lub trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 4:
Kurczaka z cukinią napełnij mieszanką jajek i kwaśnej śmietany i ułóż pokrojone pomidory na wierzchu. Posyp całe danie drobno posiekanym koperkiem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20-30 minut. Po 20-30 minutach wyjmij naczynie z piekarnika, posyp je startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 5-15 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 5:
Filet z kurczaka z cukinią w piekarniku jest gotowy! Okazuje się, że jest cudownie smaczny, smaczny!
warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g