filet z kurczaka z cukinią w piekarniku

pyszne, soczyste, lekkie, warzywne, letnie danie na obiad! Filet z kurczaka z cukinią w piekarniku pod delikatną skórką serową z kwaśną śmietaną na pewno ci się spodoba! Przygotowuje się bardzo szybko, a skład produktów można zmienić według własnych upodobań. Przydatne i apetyczne!
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 10 % 2 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z kurczaka z cukinią? Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą. Polecam używać młodej cukinii, ale jeśli weźmiesz stare, usuń z nich nasiona i odetnij skórkę. Umyj i osusz warzywa i zioła. W razie potrzeby oczyść filet z kurczaka i umyj, a następnie osusz. Pokrój go na małe kawałki. Pokrój zimne masło w małe kostki. Pokrój pomidora i cukinię w plastry, zetrzyj twardy ser na grubej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź naczynie do pieczenia o odpowiednich rozmiarach. Połóż filet z kurczaka pierwszą warstwą, równomiernie rozłóż kawałki masła na wierzchu. Posolić i doprawić kurczaka czarnym pieprzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż warstwę cukinii na kurczaku. Możesz ułożyć figurę, aby zapiekanka była piękna. Cukinię posolić i pieprzyć do smaku. Przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, w głębokim talerzu wymieszaj surowe jajka, śmietanę i sól widelcem lub trzepaczką, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kurczaka z cukinią napełnij mieszanką jajek i kwaśnej śmietany i ułóż pokrojone pomidory na wierzchu. Posyp całe danie drobno posiekanym koperkiem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20-30 minut. Po 20-30 minutach wyjmij naczynie z piekarnika, posyp je startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 5-15 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filet z kurczaka z cukinią w piekarniku jest gotowy! Okazuje się, że jest cudownie smaczny, smaczny!

warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy