pieczony pstrąg z ziemniakami w piekarniku

pstrąg zapiekany z ziemniakami w aromatycznym sosie ziołowym. Ziemniaki można wstępnie obrać. Pstrąg tęczowy można zastąpić droższym filetem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 38 % 9 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypłucz pstrąga, usuń łuski, usuń skrzela. Osusz serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marynata. Przełóż czosnek przez prasę i wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj rybę marynatą wewnątrz i na zewnątrz i pozostaw na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    SOS. Roztop masło i wymieszaj z żółtkiem, musztardą, sokiem z cytryny i solą. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj ziemniaki mydłem i szczotką i pokrój w średnie kółka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W naczyniu do pieczenia ułóż rybę i ułóż wokół kręgów ziemniaków. Polej rybę sosem, ułóż gałązki rozmarynu. Piecz rybę w temperaturze 200°C przez około 30 minut.

jeśli ziemniaki zaczną wysychać podczas pieczenia, możesz przykryć formę folią lub nasmarować ziemniaki i ryby 2 łyżkami.l mała oliwka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy