makrela z ziemniakami w folii w piekarniku

pyszne, zdrowe danie, które ozdobi każdy stół! Ta opcja gotowania makreli jest wygodna, ponieważ wraz z rybą przygotowuje się ziemniaki, które są dodatkiem. A piękna i oryginalna prezentacja w folii ozdobi każdy stół, nawet świąteczny. Okazuje się, że jest to pełny lunch lub kolacja.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 46 % 11 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makrelę z ziemniakami w folii w piekarniku? Rozmrozić makrelę, odciąć głowę, płetwy i ogon, wypatroszyć wnętrze i dobrze spłukać pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z makreli, aby później nie było goryczy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój makrelę płytkimi nacięciami po obu stronach, aby ryba była całkowicie gotowana na parze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dopraw makrelę solą i pieprzem po obu stronach i wewnątrz, zalej sokiem z cytryny z dwóch kółek. I pozostaw do marynowania na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić ziemniaki, pieprz i wlać olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź dwa kawałki folii, połóż na nich ziemniaki równo i ułóż makrelę na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owiń folię tak, aby wygodnie było ją później otworzyć. Wyślij rybę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij makrelę z piekarnika, otwórz folię i wyślij ponownie do piekarnika na 25-30 minut, aby ryba się zarumieniła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj gotową makrelę bezpośrednio w folii, ozdobioną ziołami i cytryną. Smacznego!

polecam użycie w tym przepisie ziemniaków, które szybko się gotują i kruszą. Jeśli nie wiesz, jakie masz ziemniaki, to po otwarciu folii sprawdź ziemniaki widelcem, jeśli są już miękkie, wszystko jest w porządku, jeśli jeszcze nie są ugotowane, dodaj trochę wody i gdy jest w piekarniku, ziemniaki szybciej się gotują i stają się miękkie.
cytryna bierze udział nie tylko w marynowaniu makreli, ale także usuwa nieprzyjemny zapach ryb, zwłaszcza jeśli jest dodatkowo wyciśnięty podczas serwowania ryb. Ponadto otrzymasz niesamowity, delikatny smak ryby.
każda sałatka warzywna lub warzywna jest idealna do takiej ryby. Dlatego takie danie jest lekkie, a nawet dietetyczne, można je bezpiecznie przygotować na obiad, a oryginalny projekt serwowania dania jest idealny na romantyczną lub świąteczną kolację.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy