szewc brzoskwiniowy

pachnące oryginalne ciasto ze zwykłych produktów! Brzoskwiniowy szewc to danie kuchni angielskiej, to coś pomiędzy Crumble a zwykłym ciastem. Ciasto ugniata się w pięć minut, Proces jest bardzo prosty i prosty. Szewc można przygotować zarówno w dużej formie, jak i w kilku małych.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 77 % 34 g
210 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szewc brzoskwiniowy? Przygotuj jedzenie. Brzoskwinie do szewca są odpowiednie - świeże, konserwowane, mrożone. Ogólnie rzecz biorąc, zamiast brzoskwiń lub razem z nimi możesz użyć innych owoców lub jagód. Wziąłem szklankę do pomiaru objętości 250 ml. zmniejszyłem ilość cukru o prawie połowę, ale to kwestia gustu. Zawartość tłuszczu w mleku nie ma znaczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę ciasta. Przesiej do niego mąkę. Dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne śmieci, ale także nasycisz mąkę tlenem, dzięki czemu wypieki będą znacznie bardziej puszyste i przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do mąki inne suche potrawy-cukier, proszek do pieczenia i sól. Sól w słodkich ciastach działa jak wzmacniacz smaku, nie rezygnuj z niej. Dobrze wymieszaj składniki trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W cienkim strumieniu, ciągle mieszając, wlej mleko do mieszanki mąki. Kontynuuj mieszanie ciasta, aż będzie gładkie bez grudek. Ciasto uzyskuje się konsystencją jak naleśniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Mam duży ceramiczny Rozmiar 31 * 17 cm i możesz użyć kilku małych foremek, aby podać szewc porcjami. Włóż masło pokrojone na kawałki do formy (lub foremek). Włącz piekarnik na 180°C. włóż patelnię z masłem do piekarnika i poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotuj brzoskwinie. Umyj je i osusz. Następnie pokrój na połówki i usuń pestkę. Pokrój każdą połowę na kolejne 4 części. Okazuje się, że są dość duże plasterki, następnym razem pokroiłbym mniejsze brzoskwinie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masło w międzyczasie się stopiło, wyjmij formę z piekarnika. Nie wyłączaj piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I natychmiast, nie czekając, aż olej ostygnie, wlej ciasto do formy. Masło znajdzie się na górze i powinno, sprawi, że wierzch ciasta będzie piękny i pachnący. Nie ma potrzeby mieszania ciasta z masłem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż brzoskwinie na wierzchu. Ponieważ mam dość duży kształt, warstwa ciasta okazała się cienka, a brzoskwinie nie utonęły w niej, ale pozostały na wierzchu. Radzę wziąć mniejszą formę dla tak wielu produktów, wtedy ciasto będzie nad brzoskwiniami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż formę z szewcem do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut. Ponieważ moje brzoskwinie były na wierzchu, gotowość ustaliłem na podstawie czasu. Jeśli ciasto jest na wierzchu, spójrz na nie - powinno stać się złote. Wyjmij gotowy szewc z piekarnika i lekko ostudź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj szewc na ciepło, z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy