skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szewc brzoskwiniowy? Przygotuj jedzenie. Brzoskwinie do szewca są odpowiednie - świeże, konserwowane, mrożone. Ogólnie rzecz biorąc, zamiast brzoskwiń lub razem z nimi możesz użyć innych owoców lub jagód. Wziąłem szklankę do pomiaru objętości 250 ml. zmniejszyłem ilość cukru o prawie połowę, ale to kwestia gustu. Zawartość tłuszczu w mleku nie ma znaczenia.
Krok 2:
Weź miskę ciasta. Przesiej do niego mąkę. Dzięki temu nie tylko usuniesz ewentualne śmieci, ale także nasycisz mąkę tlenem, dzięki czemu wypieki będą znacznie bardziej puszyste i przewiewne.
Krok 3:
Dodaj do mąki inne suche potrawy-cukier, proszek do pieczenia i sól. Sól w słodkich ciastach działa jak wzmacniacz smaku, nie rezygnuj z niej. Dobrze wymieszaj składniki trzepaczką.
Krok 4:
W cienkim strumieniu, ciągle mieszając, wlej mleko do mieszanki mąki. Kontynuuj mieszanie ciasta, aż będzie gładkie bez grudek. Ciasto uzyskuje się konsystencją jak naleśniki.
Krok 5:
Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Mam duży ceramiczny Rozmiar 31 * 17 cm i możesz użyć kilku małych foremek, aby podać szewc porcjami. Włóż masło pokrojone na kawałki do formy (lub foremek). Włącz piekarnik na 180°C. włóż patelnię z masłem do piekarnika i poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj brzoskwinie. Umyj je i osusz. Następnie pokrój na połówki i usuń pestkę. Pokrój każdą połowę na kolejne 4 części. Okazuje się, że są dość duże plasterki, następnym razem pokroiłbym mniejsze brzoskwinie.
Krok 7:
Masło w międzyczasie się stopiło, wyjmij formę z piekarnika. Nie wyłączaj piekarnika.
Krok 8:
I natychmiast, nie czekając, aż olej ostygnie, wlej ciasto do formy. Masło znajdzie się na górze i powinno, sprawi, że wierzch ciasta będzie piękny i pachnący. Nie ma potrzeby mieszania ciasta z masłem.
Krok 9:
Ułóż brzoskwinie na wierzchu. Ponieważ mam dość duży kształt, warstwa ciasta okazała się cienka, a brzoskwinie nie utonęły w niej, ale pozostały na wierzchu. Radzę wziąć mniejszą formę dla tak wielu produktów, wtedy ciasto będzie nad brzoskwiniami.
Krok 10:
Włóż formę z szewcem do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut. Ponieważ moje brzoskwinie były na wierzchu, gotowość ustaliłem na podstawie czasu. Jeśli ciasto jest na wierzchu, spójrz na nie - powinno stać się złote. Wyjmij gotowy szewc z piekarnika i lekko ostudź.
Krok 11:
Podawaj szewc na ciepło, z gałką lodów waniliowych. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g