skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj chleb z mieszanki mąki gryczanej, kukurydzianej i ryżowej, bez drożdży w kompozycji. Do miski wlej przesianą mąkę kukurydzianą, gryczaną i ryżową. Jeśli nie masz pod ręką gotowej takiej mąki, możesz ją przygotować samodzielnie, myjąc, susząc ryż, kaszę gryczaną i ziarna suchej kukurydzy oraz mieląc na mąkę w młynku do kawy lub innym urządzeniu gospodarstwa domowego. Dodaj cukier i sól. Do smaku ilość tych składników można zmienić.
Krok 2:
Wlej wodę do miski i zagniataj ciasto łyżką.
Krok 3:
Wbij jajko kurze i wlej olej kukurydziany. Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i zebrać się w grudkę. Jeśli ciasto nadal się kruszy i kruszy, musisz wlać kolejną łyżkę wody i dalej ugniatać, w razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
Krok 4:
Ciasto jest gotowe. Chleb z takiego ciasta można upiec w foremkach do chleba, babeczkach wyłożonych pergaminem i wysmarowanych olejem kukurydzianym lub po prostu uformować bochenek lub bochenek rękami, upiec na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia.
Krok 5:
Posyp chleb na wierzchu sezamem lub innymi nasionami, takimi jak dynia lub len. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Pieczemy chleb w tej temperaturze przez około 50 minut. Czas pieczenia może zająć mniej więcej, weź pod uwagę cechy swojego piekarnika! Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem, przy wyjściu powinna być sucha. Niech chleb ostygnie na blasze do pieczenia.
Krok 6:
Zdejmij i podawaj z masłem i herbatą. Smacznego!
istnieje ogromna liczba bezglutenowych przepisów na wypieki i pieczywo. Jedną z opcji takiego chleba upiekłam w piekarniku.
Jak zastąpić mąkę i jak dodać inne rodzaje mąki zamiast mąki pszennej Czytaj w tym artykule .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
na podstawie tego przepisu możesz zrobić chleb z dwóch rodzajów mąki, zmieniając proporcje w jednym lub drugim kierunku i zmieniając w razie potrzeby smak wypieku lub biorąc jeden rodzaj (na przykład grykę lub kukurydzę).
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal / 100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal / 100g
- Rafinowany olej kukurydziany - 899 kcal/100g
- Olej kukurydziany - 899 kcal/100g