bezglutenowy przepis na chleb bez drożdży w piekarniku

chleb z mąki gryczanej, kukurydzianej i ryżowej bez drożdży! Taki chleb jest miękki, kruchy, lekko słodki, można go nazwać deserem, doskonale nadaje się do picia herbaty ze słodkimi pastami lub bez.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 76 % 42 g
254 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj chleb z mieszanki mąki gryczanej, kukurydzianej i ryżowej, bez drożdży w kompozycji. Do miski wlej przesianą mąkę kukurydzianą, gryczaną i ryżową. Jeśli nie masz pod ręką gotowej takiej mąki, możesz ją przygotować samodzielnie, myjąc, susząc ryż, kaszę gryczaną i ziarna suchej kukurydzy oraz mieląc na mąkę w młynku do kawy lub innym urządzeniu gospodarstwa domowego. Dodaj cukier i sól. Do smaku ilość tych składników można zmienić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do miski i zagniataj ciasto łyżką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko kurze i wlej olej kukurydziany. Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i zebrać się w grudkę. Jeśli ciasto nadal się kruszy i kruszy, musisz wlać kolejną łyżkę wody i dalej ugniatać, w razie potrzeby możesz dodać trochę wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto jest gotowe. Chleb z takiego ciasta można upiec w foremkach do chleba, babeczkach wyłożonych pergaminem i wysmarowanych olejem kukurydzianym lub po prostu uformować bochenek lub bochenek rękami, upiec na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp chleb na wierzchu sezamem lub innymi nasionami, takimi jak dynia lub len. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Pieczemy chleb w tej temperaturze przez około 50 minut. Czas pieczenia może zająć mniej więcej, weź pod uwagę cechy swojego piekarnika! Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem, przy wyjściu powinna być sucha. Niech chleb ostygnie na blasze do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij i podawaj z masłem i herbatą. Smacznego!

istnieje ogromna liczba bezglutenowych przepisów na wypieki i pieczywo. Jedną z opcji takiego chleba upiekłam w piekarniku.

Jak zastąpić mąkę i jak dodać inne rodzaje mąki zamiast mąki pszennej Czytaj w tym artykule .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

na podstawie tego przepisu możesz zrobić chleb z dwóch rodzajów mąki, zmieniając proporcje w jednym lub drugim kierunku i zmieniając w razie potrzeby smak wypieku lub biorąc jeden rodzaj (na przykład grykę lub kukurydzę).

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal / 100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal / 100g
  • Rafinowany olej kukurydziany - 899   kcal/100g
  • Olej kukurydziany - 899   kcal/100g

Podobne przepisy