paszteciki z mielonym mięsem w piekarniku z ciasta drożdżowego

Niektóre z najbardziej lubianych pasztecików to paszteciki mięsne. Każde domowe wypieki to aromat dla całego domu, to dobrze odżywiona rodzina i dobry nastrój. Ciasta z mięsem są zawsze bardzo satysfakcjonujące, więc można je całkiem ugotować na lunch lub kolację.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 26 % 13 g
węglowodany 54 % 27 g
267 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować placki z mięsem, najpierw przygotujemy ciasto drożdżowe. Aby to zrobić, weź niezbędne składniki i doprowadź je wszystkie do temperatury pokojowej. Podgrzej trochę kefiru, aby był lekko ciepły. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Zamiast kefiru możesz użyć mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej misce połącz ciepły kefir, drożdże, cukier i trochę mąki. Wymieszaj wszystko i odstaw na 10-15 minut, aby drożdże mogły rozpocząć fermentację. Na powierzchni zaczną aktywnie pojawiać się pęcherzyki powietrza. Ta część nazywa się ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciasto do miski, aby zrobić ciasto. Dodaj do niego pozostały kefir, sól i jajka. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W zależności od jakości mąki może zniknąć mniej lub więcej. Skoncentruj się na konsystencji wyrabianego ciasta. Prawie przestanie przyklejać się do rąk. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto pasowało.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie. Mięso mielone można pobrać z dowolnego rodzaju mięsa. Użyję mielonej wieprzowiny. Można go kupić gotowy lub ugotować samodzielnie, przewijając mięso przez maszynę do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj drobno posiekaną cebulę i jajko do mielonego mięsa. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Dobrze wymieszaj nadzienie, aby składniki były równomiernie rozłożone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po staniu ciasto zaczęło dobrze pasować. Możesz zacząć z nim pracować.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na 2-3 części i pokrój każdą część na małe kawałki. Skoncentruj się na tym, jaki rozmiar chcesz uzyskać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Każdy kawałek ciasta rozgnieć trochę w tortilli. Nie musisz nawet używać do tego wałka do ciasta. Można go po prostu ugniatać rękami. Połóż trochę nadzienia mięsnego na środku, ściśnij krawędzie i uformuj placek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż placki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania. Przykryj paszteciki ręcznikiem i odstaw na około 10 minut, aby trochę pasowały.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed włożeniem blachy do pieczenia do piekarnika posmaruj placki żółtkiem i posyp trochę sezamem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe paszteciki lekko urosną i staną się złote. Ostudź je trochę i podawaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy