skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować placki z mięsem, najpierw przygotujemy ciasto drożdżowe. Aby to zrobić, weź niezbędne składniki i doprowadź je wszystkie do temperatury pokojowej. Podgrzej trochę kefiru, aby był lekko ciepły. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Zamiast kefiru możesz użyć mleka.
Krok 2:
W małej misce połącz ciepły kefir, drożdże, cukier i trochę mąki. Wymieszaj wszystko i odstaw na 10-15 minut, aby drożdże mogły rozpocząć fermentację. Na powierzchni zaczną aktywnie pojawiać się pęcherzyki powietrza. Ta część nazywa się ciasto.
Krok 3:
Wlej ciasto do miski, aby zrobić ciasto. Dodaj do niego pozostały kefir, sól i jajka. Wymieszać.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto.
Krok 5:
W zależności od jakości mąki może zniknąć mniej lub więcej. Skoncentruj się na konsystencji wyrabianego ciasta. Prawie przestanie przyklejać się do rąk. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto pasowało.
Krok 6:
Podczas gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie. Mięso mielone można pobrać z dowolnego rodzaju mięsa. Użyję mielonej wieprzowiny. Można go kupić gotowy lub ugotować samodzielnie, przewijając mięso przez maszynę do mięsa.
Krok 7:
Dodaj drobno posiekaną cebulę i jajko do mielonego mięsa. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Dobrze wymieszaj nadzienie, aby składniki były równomiernie rozłożone.
Krok 8:
Po staniu ciasto zaczęło dobrze pasować. Możesz zacząć z nim pracować.
Krok 9:
Podziel ciasto na 2-3 części i pokrój każdą część na małe kawałki. Skoncentruj się na tym, jaki rozmiar chcesz uzyskać.
Krok 10:
Każdy kawałek ciasta rozgnieć trochę w tortilli. Nie musisz nawet używać do tego wałka do ciasta. Można go po prostu ugniatać rękami. Połóż trochę nadzienia mięsnego na środku, ściśnij krawędzie i uformuj placek.
Krok 11:
Ułóż placki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania. Przykryj paszteciki ręcznikiem i odstaw na około 10 minut, aby trochę pasowały.
Krok 12:
Przed włożeniem blachy do pieczenia do piekarnika posmaruj placki żółtkiem i posyp trochę sezamem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 13:
Gotowe paszteciki lekko urosną i staną się złote. Ostudź je trochę i podawaj.
Krok 14:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g