pieczona łopatka wieprzowa w piekarniku w folii

nieporównywalnie smaczne, apetyczne, pikantne, na świątecznym stole! Łopatka wieprzowa pieczona w folii jest soczysta i aromatyczna. A przygotowanie jest bardzo proste i dostępne dla wszystkich! Na gorąco nadaje się jako danie główne do każdego przystawki, aw lodówce jako warstwa na kanapkach i kanapkach.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 15 g
tłuszcze 58 % 22 g
węglowodany 3 % 1 g
258 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec łopatkę wieprzową w piekarniku w folii? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Łopatka wieprzowa jest potrzebna w jednym dużym kawałku bez kości o wadze około 1 kg. Ząbki czosnku obrać i pozostawić w całości. Możesz przeciąć Duże goździki wzdłuż na pół. Możesz zastąpić świeży czosnek 1/2 łyżeczki. suchy czosnek w proszku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli na wieprzowinie pozostanie woda, olej roślinny spłynie z mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posmaruj wieprzowinę olejem roślinnym, skrop octem z białego wina. Sól i pieprz kawałek ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś łopatkę na arkusz folii. Posyp mięso ziołami prowansalskimi, ułóż ząbki czosnku i nasiona kopru włoskiego na wierzchu. W razie potrzeby na całej powierzchni mięsa można nakłuć nożem i nakłuć wieprzowinę ząbkami czosnku, zamiast rozprowadzać czosnek na mięsie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Owinąć szpatułkę folią, unosząc brzegi do góry, aby sok nie wyciekł i włożyć do naczynia do pieczenia. Dla niezawodności sam formularz pokryłem folią. Wlej trochę wody na dno formy. Jest to konieczne, aby mięso zachowało soczystość i nie wyschło podczas pieczenia. Jednocześnie woda nie powinna dostać się do samego mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 190°C na 1,5 godziny. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Następnie rozwiń folię, włóż mięso do piekarnika i piecz w trybie konwekcji w 180°C, aż pojawi się złoty złoty kolor. Robiąc to, upewnij się, że ząbki czosnku się nie spalą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotową łopatkę wieprzową odstaw na 15 minut, aby wszystkie soki były równomiernie rozłożone na mięsie. Następnie pokrój w porcje i podawaj. Smacznego!

ten przepis może również przygotować szynkę wieprzową lub szyję wieprzową.

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Łopatka wieprzowa - 257   kcal/100g

Podobne przepisy