skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec łopatkę wieprzową w piekarniku w folii? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Łopatka wieprzowa jest potrzebna w jednym dużym kawałku bez kości o wadze około 1 kg. Ząbki czosnku obrać i pozostawić w całości. Możesz przeciąć Duże goździki wzdłuż na pół. Możesz zastąpić świeży czosnek 1/2 łyżeczki. suchy czosnek w proszku.
Krok 2:
Opłucz mięso i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Jeśli na wieprzowinie pozostanie woda, olej roślinny spłynie z mięsa.
Krok 3:
Posmaruj wieprzowinę olejem roślinnym, skrop octem z białego wina. Sól i pieprz kawałek ze wszystkich stron.
Krok 4:
Przenieś łopatkę na arkusz folii. Posyp mięso ziołami prowansalskimi, ułóż ząbki czosnku i nasiona kopru włoskiego na wierzchu. W razie potrzeby na całej powierzchni mięsa można nakłuć nożem i nakłuć wieprzowinę ząbkami czosnku, zamiast rozprowadzać czosnek na mięsie.
Krok 5:
Owinąć szpatułkę folią, unosząc brzegi do góry, aby sok nie wyciekł i włożyć do naczynia do pieczenia. Dla niezawodności sam formularz pokryłem folią. Wlej trochę wody na dno formy. Jest to konieczne, aby mięso zachowało soczystość i nie wyschło podczas pieczenia. Jednocześnie woda nie powinna dostać się do samego mięsa.
Krok 6:
Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 190°C na 1,5 godziny. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Następnie rozwiń folię, włóż mięso do piekarnika i piecz w trybie konwekcji w 180°C, aż pojawi się złoty złoty kolor. Robiąc to, upewnij się, że ząbki czosnku się nie spalą.
Krok 7:
Gotową łopatkę wieprzową odstaw na 15 minut, aby wszystkie soki były równomiernie rozłożone na mięsie. Następnie pokrój w porcje i podawaj. Smacznego!
ten przepis może również przygotować szynkę wieprzową lub szyję wieprzową.
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Łopatka wieprzowa - 257 kcal/100g