skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować danie zgodnie z przepisem, weź filet z indyka (możesz wziąć dowolne części indyka, tylko pokroić na porcje, mięso na kości jest zwykle jeszcze smaczniejsze niż część polędwicy), śmietanę, twardy ser, olej słonecznikowy do smażenia, sól i zestaw przypraw (możesz wziąć dowolne, użyłem papryki i świeżo zmielonej mieszanki papryki).
Krok 2:
Pokrój filety z indyka na porcje (mniej więcej wielkości pudełka zapałek lub trochę więcej).
Krok 3:
Zrób kremowe nadzienie: w naczyniu do pieczenia dodaj wszystkie przyprawy i musztardę Dijon.
Krok 4:
Dopraw przyprawy śmietaną, solą i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Zetrzyj twardy ser na średniej wielkości tarce i 2/3 dodaj natychmiast do sosu, mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 6:
Na rozgrzanej patelni z olejem szybko usmaż kawałki indyka ze wszystkich stron.
Krok 7:
Odwróć i smaż dosłownie przez 1-2 minuty, aby uszczelnić sok mięsny w kawałkach.
Krok 8:
Włóż kawałki smażonego fileta z indyka do przygotowanego sosu i wstaw do piekarnika na pół godziny, piekarnik nie może być wstępnie podgrzany - wystarczy dodać czas podgrzewania do czasu gotowania.
Krok 9:
Po 25 minutach wyjmij naczynie z piekarnika - jak pięknie i apetycznie wyszło!
Krok 10:
Przykryj indyka pozostałym serem. Wróć do piekarnika, aż ser całkowicie się rozpuści.
Krok 11:
Indyk w śmietanie w piekarniku jest gotowy! Aromatyczne, delikatne mięso w kremowym sosie podawaj natychmiast z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami i ziołami.
Indyk pieczony w śmietanie w piekarniku to delikatne, prawie dietetyczne danie, pomimo obecności musztardy Dijon i dodatku pieprzu-ostrość praktycznie nie jest odczuwalna, musztarda Dijon nadal ma dość łagodny smak, ale w razie potrzeby można zmienić proporcje. Możesz podawać to danie z indyka na prawie każdym stole-nawet na świąteczny, nawet na zwykły codzienny lunch lub kolację. Indyka można podawać pięknie na wspólnym naczyniu, zalewając powstałym sosem śmietanowym i dekorując ziołami lub układając porcje na talerzach. Dlatego mięso jest cięte przed gotowaniem na porcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g