Indyk w śmietanie w piekarniku

Indyk w śmietanie w piekarniku jest miękki, delikatny, pyszny! Indyk w śmietanie w piekarniku to wspaniałe danie obiadowe, które spodoba się zarówno dziecku, jak i dorosłemu.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 16 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 3 % 1 g
213 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować danie zgodnie z przepisem, weź filet z indyka (możesz wziąć dowolne części indyka, tylko pokroić na porcje, mięso na kości jest zwykle jeszcze smaczniejsze niż część polędwicy), śmietanę, twardy ser, olej słonecznikowy do smażenia, sól i zestaw przypraw (możesz wziąć dowolne, użyłem papryki i świeżo zmielonej mieszanki papryki).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filety z indyka na porcje (mniej więcej wielkości pudełka zapałek lub trochę więcej).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób kremowe nadzienie: w naczyniu do pieczenia dodaj wszystkie przyprawy i musztardę Dijon.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dopraw przyprawy śmietaną, solą i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj twardy ser na średniej wielkości tarce i 2/3 dodaj natychmiast do sosu, mieszaj, aż będzie gładki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na rozgrzanej patelni z olejem szybko usmaż kawałki indyka ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć i smaż dosłownie przez 1-2 minuty, aby uszczelnić sok mięsny w kawałkach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż kawałki smażonego fileta z indyka do przygotowanego sosu i wstaw do piekarnika na pół godziny, piekarnik nie może być wstępnie podgrzany - wystarczy dodać czas podgrzewania do czasu gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 25 minutach wyjmij naczynie z piekarnika - jak pięknie i apetycznie wyszło!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj indyka pozostałym serem. Wróć do piekarnika, aż ser całkowicie się rozpuści.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Indyk w śmietanie w piekarniku jest gotowy! Aromatyczne, delikatne mięso w kremowym sosie podawaj natychmiast z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami i ziołami.

Indyk pieczony w śmietanie w piekarniku to delikatne, prawie dietetyczne danie, pomimo obecności musztardy Dijon i dodatku pieprzu-ostrość praktycznie nie jest odczuwalna, musztarda Dijon nadal ma dość łagodny smak, ale w razie potrzeby można zmienić proporcje. Możesz podawać to danie z indyka na prawie każdym stole-nawet na świąteczny, nawet na zwykły codzienny lunch lub kolację. Indyka można podawać pięknie na wspólnym naczyniu, zalewając powstałym sosem śmietanowym i dekorując ziołami lub układając porcje na talerzach. Dlatego mięso jest cięte przed gotowaniem na porcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy