placki drożdżowe z jabłkami w piekarniku

pachnące i apetyczne ciasta wypełnią cały dom przytulnością! Hurra, znowu paszteciki! I drożdżowe placki z jabłkami! Radość w domu, zwłaszcza od dzieci, które uwielbiają to jedzenie, które pomaga im w chwilach jedzenia. Zaproponowany przeze mnie przepis kulinarny jest prosty, a wynik wszystkim się spodoba!
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 68 % 27 g
198 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli masz słabość do słodkich wypieków, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Z niego dowiesz się, jak upiec placki drożdżowe z jabłkami w piekarniku. Bierzemy wszystkie potrzebne produkty do ciasta i nadzienia. Jabłka wybierz pyszne, Lubię słodko-kwaśne, ale możesz wybrać odmiany kwaśne lub słodkie - według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw umyj i pokrój jabłka, usuwając rdzeń. Następnie rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj cukier, wymieszaj wszystko i włóż jabłka. Po maksymalnym zmniejszeniu ciepła gotuj jabłka przez około 5-7 minut. Następnie usuń masę z ognia i pozwól jej ostygnąć. Ilość cukru w nadzieniu można regulować w zależności od wybranej odmiany jabłek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej 2/3 mąki do miski, dodaj sól i cukier, wbij jajka. Robimy ciasto z ciepłego mleka, drożdży i cukru w osobnym pojemniku i umieszczamy je w ciepłym miejscu. Sfermentowane drożdże (po około 15 minutach) wysyłamy do mąki i dobrze zagniatamy ciasto. W tym momencie możesz dodać pozostałą jedną trzecią mąki. Należy pamiętać, że mąka może uciec nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji: ciasto powinno być miękkie, plastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść ciasto w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Gdy tylko zwiększy się 2-3 razy w objętości, ugniataj ponownie. I tę procedurę powtarzamy jeszcze kilka razy, a następnie ponownie dobrze ją ugniatamy. Ciasto dzielimy na równe kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta lub ugniataj rękami w ciasto, pozwól im trochę wzrosnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść nadzienie jabłkowe na środku każdego ciasta i łącząc krawędzie, uformuj ciasto. Radzę rozłożyć nadzienie po kolei na każdą tortillę i natychmiast zrobić placek, mocno ściskając krawędzie, aby nadzienie nie wyciekło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż gotowe placki na natłuszczonej blasze do pieczenia i pozwól im trochę wyrosnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po zwiększeniu wielkości posmaruj placki żółtkiem jaja. Niech są teraz pieczone w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczemy około pół godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasta są bujne, ze złotą błyszczącą skórką. Poczęstuj się! smacznego!

to słodkie ciasto drożdżowe będzie w sam raz na herbatę. Z takimi ciastami nie będziesz głodny. Możesz też zabrać je ze sobą jako przekąskę do pracy lub szkoły. Okazuje się rumiany, miękki, przewiewny, z soczystym nadzieniem i doskonałym aromatem, któremu po prostu nie można się oprzeć i nie trzeba!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy