skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli masz słabość do słodkich wypieków, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Z niego dowiesz się, jak upiec placki drożdżowe z jabłkami w piekarniku. Bierzemy wszystkie potrzebne produkty do ciasta i nadzienia. Jabłka wybierz pyszne, Lubię słodko-kwaśne, ale możesz wybrać odmiany kwaśne lub słodkie - według własnego gustu.
Krok 2:
Najpierw umyj i pokrój jabłka, usuwając rdzeń. Następnie rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj cukier, wymieszaj wszystko i włóż jabłka. Po maksymalnym zmniejszeniu ciepła gotuj jabłka przez około 5-7 minut. Następnie usuń masę z ognia i pozwól jej ostygnąć. Ilość cukru w nadzieniu można regulować w zależności od wybranej odmiany jabłek.
Krok 3:
Przesiej 2/3 mąki do miski, dodaj sól i cukier, wbij jajka. Robimy ciasto z ciepłego mleka, drożdży i cukru w osobnym pojemniku i umieszczamy je w ciepłym miejscu. Sfermentowane drożdże (po około 15 minutach) wysyłamy do mąki i dobrze zagniatamy ciasto. W tym momencie możesz dodać pozostałą jedną trzecią mąki. Należy pamiętać, że mąka może uciec nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji: ciasto powinno być miękkie, plastyczne.
Krok 4:
Umieść ciasto w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Gdy tylko zwiększy się 2-3 razy w objętości, ugniataj ponownie. I tę procedurę powtarzamy jeszcze kilka razy, a następnie ponownie dobrze ją ugniatamy. Ciasto dzielimy na równe kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta lub ugniataj rękami w ciasto, pozwól im trochę wzrosnąć.
Krok 5:
Umieść nadzienie jabłkowe na środku każdego ciasta i łącząc krawędzie, uformuj ciasto. Radzę rozłożyć nadzienie po kolei na każdą tortillę i natychmiast zrobić placek, mocno ściskając krawędzie, aby nadzienie nie wyciekło.
Krok 6:
Rozłóż gotowe placki na natłuszczonej blasze do pieczenia i pozwól im trochę wyrosnąć.
Krok 7:
Po zwiększeniu wielkości posmaruj placki żółtkiem jaja. Niech są teraz pieczone w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczemy około pół godziny.
Krok 8:
Gotowe ciasta są bujne, ze złotą błyszczącą skórką. Poczęstuj się! smacznego!
to słodkie ciasto drożdżowe będzie w sam raz na herbatę. Z takimi ciastami nie będziesz głodny. Możesz też zabrać je ze sobą jako przekąskę do pracy lub szkoły. Okazuje się rumiany, miękki, przewiewny, z soczystym nadzieniem i doskonałym aromatem, któremu po prostu nie można się oprzeć i nie trzeba!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g