bułka z puzaniny w piekarniku

niesamowicie smaczne, apetyczne, soczyste na świątecznym stole! Bułka z puzaniny w piekarniku gotuje się dość długo, więc odpowiednio zaplanuj czas. Okazuje się, że jest to bardzo smaczna przekąska, która jest dobra zarówno na zimno, jak i na gorąco. Świetnie pasuje do dystrybutorów na gorące napoje!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 89 % 66 g
węglowodany 1 % 1 g
614 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę z brzucha w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki, z których głównym jest oczywiście puzanina(inaczej nazywana jest podcherevok, otrzewna). Mięso oczyścić, umyć i osuszyć serwetkami. Obierz czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól Puzanina.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp mięso świeżo zmielonym pieprzem lub groszkiem mielonym w moździerzu. Taki pieprz jest bardziej aromatyczny niż zwykły mielony, który jest już sprzedawany w proszku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp puzaninę mieszanką papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie posyp mięso chmielowo-suneli. Na moim opakowaniu jest napisane skład: fenugrek, kolendra, koperek, seler, pietruszka, bazylia, cząber, mięta, liść laurowy, majeranek, czerwona papryka. Jak widać, skład tej przyprawy jest bogaty i sprawi, że nasza bułka będzie bardzo aromatyczna!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak wygląda mięso po posypaniu przyprawami. Możesz wziąć inne ulubione przyprawy - w tym przepisie nie jest to krytyczne. Podaję opcję, którą lubię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przełóż czosnek przez prasę. I pocieraj nim brzuch.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czosnek w tym przepisie wymaga sporo, ale możesz dostosować ilość do swoich upodobań.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Upewnij się, że twój brzuch jest natarty przyprawami ze wszystkich stron, jak pokazano na zdjęciu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mocno zwiń mięso w bułkę i zawiąż je nitką. To nie jest najłatwiejsza praca, więc możesz poprosić męża o pomoc. Podchorążek jest dość ciasny, nie jest łatwo go zwinąć. A potem musisz go przytrzymać, aby owinąć go nitką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś bułkę do rękawa do pieczenia i wstaw do lodówki na noc do marynowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnego dnia wyjmij rolkę z lodówki. Nakłuć rękaw w kilku miejscach wykałaczką, aby powietrze wydostało się z niego podczas pieczenia, a rolka nie pękła tam, gdzie nie jest potrzebna.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż pieczeń na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika w temperaturze 180 stopni na około 1 godzinę, 1 godzinę i 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po określonym czasie wyjmij bułkę z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij schłodzoną rolkę z rękawa, przecinając ją.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Teraz lepiej włożyć go do torby i przechowywać w lodówce na kilka godzin, dzięki czemu będzie smaczniejszy i łatwiejszy do pokrojenia na porcje.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij bułkę z lodówki, uwolnij ją z nici i pokrój. Bardzo smaczne jest podawanie go z pierwszymi daniami, a także z ziemniakami. Dla lepszego trawienia lepiej jest jeść go z musztardą lub chrzanem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Podchorążych wieprzowy - 630   kcal/100g

Podobne przepisy