skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę z brzucha w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki, z których głównym jest oczywiście puzanina(inaczej nazywana jest podcherevok, otrzewna). Mięso oczyścić, umyć i osuszyć serwetkami. Obierz czosnek.
Krok 2:
Sól Puzanina.
Krok 3:
Posyp mięso świeżo zmielonym pieprzem lub groszkiem mielonym w moździerzu. Taki pieprz jest bardziej aromatyczny niż zwykły mielony, który jest już sprzedawany w proszku.
Krok 4:
Posyp puzaninę mieszanką papryki.
Krok 5:
Następnie posyp mięso chmielowo-suneli. Na moim opakowaniu jest napisane skład: fenugrek, kolendra, koperek, seler, pietruszka, bazylia, cząber, mięta, liść laurowy, majeranek, czerwona papryka. Jak widać, skład tej przyprawy jest bogaty i sprawi, że nasza bułka będzie bardzo aromatyczna!
Krok 6:
Tak wygląda mięso po posypaniu przyprawami. Możesz wziąć inne ulubione przyprawy - w tym przepisie nie jest to krytyczne. Podaję opcję, którą lubię.
Krok 7:
Przełóż czosnek przez prasę. I pocieraj nim brzuch.
Krok 8:
Czosnek w tym przepisie wymaga sporo, ale możesz dostosować ilość do swoich upodobań.
Krok 9:
Upewnij się, że twój brzuch jest natarty przyprawami ze wszystkich stron, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 10:
Mocno zwiń mięso w bułkę i zawiąż je nitką. To nie jest najłatwiejsza praca, więc możesz poprosić męża o pomoc. Podchorążek jest dość ciasny, nie jest łatwo go zwinąć. A potem musisz go przytrzymać, aby owinąć go nitką.
Krok 11:
Przenieś bułkę do rękawa do pieczenia i wstaw do lodówki na noc do marynowania.
Krok 12:
Następnego dnia wyjmij rolkę z lodówki. Nakłuć rękaw w kilku miejscach wykałaczką, aby powietrze wydostało się z niego podczas pieczenia, a rolka nie pękła tam, gdzie nie jest potrzebna.
Krok 13:
Połóż pieczeń na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika w temperaturze 180 stopni na około 1 godzinę, 1 godzinę i 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 14:
Po określonym czasie wyjmij bułkę z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie.
Krok 15:
Wyjmij schłodzoną rolkę z rękawa, przecinając ją.
Krok 16:
Teraz lepiej włożyć go do torby i przechowywać w lodówce na kilka godzin, dzięki czemu będzie smaczniejszy i łatwiejszy do pokrojenia na porcje.
Krok 17:
Wyjmij bułkę z lodówki, uwolnij ją z nici i pokrój. Bardzo smaczne jest podawanie go z pierwszymi daniami, a także z ziemniakami. Dla lepszego trawienia lepiej jest jeść go z musztardą lub chrzanem.
Krok 18:
Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Podchorążych wieprzowy - 630 kcal/100g