pyszne ciasteczka z dyni w piekarniku

szybko i łatwo-słoneczne Pieczenie z piekarnika! Jasne, pomarańczowe, kruche ciasteczka dyniowe są tak smaczne, że pokochają je nawet ci, którzy nie przepadają za dynią. W końcu, jeśli nie znasz składu przepisu i nie zgadniesz dodatku warzywnego.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 73 % 43 g
272 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka z dyni? Przygotuj niezbędne produkty. Potrzebujemy miąższu pieczonej dyni. Podczas pieczenia waga dyni zmniejszy się o około jedną czwartą, więc weź wagę surowej dyni z marginesem. Wyjmij masło z wyprzedzeniem, aby zmiękło w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dynię, pokrój na kawałki. Owinąć dynię folią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Piecz dynię w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 30 minut, aż będzie miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić dynię, zmielić na puree. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub po prostu ugniataj za pomocą popychacza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do szerokiej miski. Po co przesiewać mąkę? Aby wzbogacić mąkę w tlen. Zwiększy to wzrost ciasta podczas pieczenia, a ciasteczka dobrze się upieczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wbij jajko w powstałą masę, mieszaj, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj płatki kokosowe, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż puree z dyni do powstałej masy, dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Radzę nie dodawać całej mąki od razu. Dlaczego musisz to zrobić? Aby ciasto nie było zbyt gęste i strome. Takie ciasto nie będzie dobrze rosło, a ciasteczka będą twarde. Najlepiej w razie potrzeby dodać pozostałą mąkę podczas wyrabiania ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto powinno być miękkie, nie przyklejać się do dłoni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Z ciasta rozwałkuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż kulki na blasze wyłożonej pergaminem, lekko dociskając każdą kulkę do góry.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz ciasteczka dyniowe w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 25 minut, aż będą lekko rumiane (skup się na piekarniku).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe ciasteczka całkowicie ostudź i podawaj. Smacznego!

ciasteczka są umiarkowanie słodkie. W razie potrzeby możesz zwiększyć ilość cukru lub posypać ciasteczka cukrem pudrem.

ten prosty plik cookie spodobał się wszystkim. Robiła to na prośbę dwa razy z rzędu. Jest bardzo podobny do piernika z naturalnym pomarańczowym barwnikiem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby wszelkie wypieki odniosły sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy