skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka z dyni? Przygotuj niezbędne produkty. Potrzebujemy miąższu pieczonej dyni. Podczas pieczenia waga dyni zmniejszy się o około jedną czwartą, więc weź wagę surowej dyni z marginesem. Wyjmij masło z wyprzedzeniem, aby zmiękło w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Obierz dynię, pokrój na kawałki. Owinąć dynię folią.
Krok 3:
Piecz dynię w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 30 minut, aż będzie miękka.
Krok 4:
Schłodzić dynię, zmielić na puree. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub po prostu ugniataj za pomocą popychacza.
Krok 5:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do szerokiej miski. Po co przesiewać mąkę? Aby wzbogacić mąkę w tlen. Zwiększy to wzrost ciasta podczas pieczenia, a ciasteczka dobrze się upieczą.
Krok 6:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 7:
Wbij jajko w powstałą masę, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Dodaj płatki kokosowe, wymieszaj.
Krok 9:
Włóż puree z dyni do powstałej masy, dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Radzę nie dodawać całej mąki od razu. Dlaczego musisz to zrobić? Aby ciasto nie było zbyt gęste i strome. Takie ciasto nie będzie dobrze rosło, a ciasteczka będą twarde. Najlepiej w razie potrzeby dodać pozostałą mąkę podczas wyrabiania ciasta.
Krok 11:
Ciasto powinno być miękkie, nie przyklejać się do dłoni.
Krok 12:
Z ciasta rozwałkuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż kulki na blasze wyłożonej pergaminem, lekko dociskając każdą kulkę do góry.
Krok 13:
Piecz ciasteczka dyniowe w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 25 minut, aż będą lekko rumiane (skup się na piekarniku).
Krok 14:
Gotowe ciasteczka całkowicie ostudź i podawaj. Smacznego!
ciasteczka są umiarkowanie słodkie. W razie potrzeby możesz zwiększyć ilość cukru lub posypać ciasteczka cukrem pudrem.
ten prosty plik cookie spodobał się wszystkim. Robiła to na prośbę dwa razy z rzędu. Jest bardzo podobny do piernika z naturalnym pomarańczowym barwnikiem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby wszelkie wypieki odniosły sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g