skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w marynacie z sosem sojowym i miodem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynaty. Lepiej używaj płynnego miodu. Szybciej połączy się z resztą składników. Jeśli twój miód jest już kandyzowany, najpierw rozpuść go na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej. Naturalny korzeń imbiru i czosnek można zastąpić odpowiednimi proszkami. Muszą wziąć 1/2 łyżeczki.
Krok 2:
Obierz i zetrzyj czosnek i korzeń imbiru. Czosnek zamiast tarcia na tarce można przepuścić przez prasę. W rezultacie nie powinieneś mieć dużych kawałków, ponieważ będą się palić podczas pieczenia. Im bardziej jednolita jest marynata, tym lepiej.
Krok 3:
W misce połącz płynny miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, imbir i czosnek. Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj marynatę, aby oliwa z oliwek rozprowadziła się w sosie.
Krok 5:
Umyj kurczaka i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 6:
Natrzyj ptaka marynatą na zewnątrz i wewnątrz, używając całego sosu.
Krok 7:
Umieść kurczaka do marynowania w lodówce na 1-2 godziny. Jeśli to możliwe, lepiej zostawić na noc.
Krok 8:
Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia lub na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, tyłem do góry. Radzę związać nogi kurczaka, aby wygodniej było je obrócić (krok 9). Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C. Okresowo podlewaj kurczaka sokiem z dna formy. Zapewni to jednolitą złotą skórkę. Jeśli zauważysz, że kawałki czosnku i imbiru się palą, zetrzyj je pędzelkiem.
Krok 9:
Po 25-30 minutach grzbiet ptaka zarumieni się i pokryje złotą skórką. Kiedy tak się stanie Odwróć kurczaka i piecz przez około 30 minut, aż pierś się zrumieni. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika.
Krok 10:
Pamiętaj, aby skropić kurczaka sokiem z dna formy. Im częściej to robisz, tym bardziej soczysty będzie ptak i tym piękniejsza będzie twoja skorupa. Podlewam ptaka sokiem co 10 minut. Gotowość ptaka jest łatwa do sprawdzenia: musisz przebić go nożem w kilku miejscach i zobaczyć, jaki kolor wypływa sok. Jeśli jest przezroczysty, kurczak jest gotowy. Podałam tego kurczaka na poduszce z pieczonymi ziemniakami i marchewką. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g