kurczak w marynacie z sosem sojowym i miodem w piekarniku

upiecz ptaka według przepisu i zyskaj reputację doskonałej gospodyni domowej. Jeśli chcesz nauczyć się piec kurczaka równie pięknie i apetycznie, ten przepis ujawni wszystkie sekrety gotowania soczystego i rumianego ptaka. W rzeczywistości nie jest to trudne. Potrzebujesz tylko marynaty na bazie sosu sojowego i miodu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 16 g
tłuszcze 45 % 18 g
węglowodany 15 % 6 g
253 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w marynacie z sosem sojowym i miodem w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynaty. Lepiej używaj płynnego miodu. Szybciej połączy się z resztą składników. Jeśli twój miód jest już kandyzowany, najpierw rozpuść go na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej i ostudź do temperatury pokojowej. Naturalny korzeń imbiru i czosnek można zastąpić odpowiednimi proszkami. Muszą wziąć 1/2 łyżeczki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i zetrzyj czosnek i korzeń imbiru. Czosnek zamiast tarcia na tarce można przepuścić przez prasę. W rezultacie nie powinieneś mieć dużych kawałków, ponieważ będą się palić podczas pieczenia. Im bardziej jednolita jest marynata, tym lepiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz płynny miód, sos sojowy, oliwę z oliwek, imbir i czosnek. Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj marynatę, aby oliwa z oliwek rozprowadziła się w sosie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj kurczaka i osusz ręcznikami papierowymi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natrzyj ptaka marynatą na zewnątrz i wewnątrz, używając całego sosu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść kurczaka do marynowania w lodówce na 1-2 godziny. Jeśli to możliwe, lepiej zostawić na noc.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia lub na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, tyłem do góry. Radzę związać nogi kurczaka, aby wygodniej było je obrócić (krok 9). Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180°C. Okresowo podlewaj kurczaka sokiem z dna formy. Zapewni to jednolitą złotą skórkę. Jeśli zauważysz, że kawałki czosnku i imbiru się palą, zetrzyj je pędzelkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 25-30 minutach grzbiet ptaka zarumieni się i pokryje złotą skórką. Kiedy tak się stanie Odwróć kurczaka i piecz przez około 30 minut, aż pierś się zrumieni. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pamiętaj, aby skropić kurczaka sokiem z dna formy. Im częściej to robisz, tym bardziej soczysty będzie ptak i tym piękniejsza będzie twoja skorupa. Podlewam ptaka sokiem co 10 minut. Gotowość ptaka jest łatwa do sprawdzenia: musisz przebić go nożem w kilku miejscach i zobaczyć, jaki kolor wypływa sok. Jeśli jest przezroczysty, kurczak jest gotowy. Podałam tego kurczaka na poduszce z pieczonymi ziemniakami i marchewką. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy