skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bułkę biszkopt z gotowanym skondensowanym mlekiem w piekarniku? Przygotuj składniki. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Usuń mleko skondensowane (jeśli było w lodówce) z wyprzedzeniem. Weź schłodzone jajka.
Krok 2:
W głębokim naczyniu rozbij jajka. Dodaj cukier, najlepiej drobny.
Krok 3:
Mikserem ubij jajka z cukrem, aż masa wzrośnie dwa razy (ubijaj około 3-5 minut). Masa stanie się gęsta i jasna.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale szybko wymieszaj je z wcześniej ubitą mieszanką.
Krok 5:
Przenieś ciasto do dużej formy lub blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (wybierz zaufanego producenta). Ważne! Biszkopt okazuje się bardzo bujny. Dlatego kształt musi być duży i płaski. W przeciwnym razie trudno będzie zwinąć biszkopt upieczony w małej formie (zacznie pękać).
Krok 6:
Upiecz ciasto w rozgrzanym do 180 gr. piec przez 15 minut. Dokładny czas pieczenia będzie zależał od funkcji piekarnika.
Krok 7:
Szybko odwróć gotowy biszkopt na ręcznik, zdejmij Papier i zwiń go, gdy jest jeszcze gorący. Pozostaw to na pięć minut.
Krok 8:
Po częściowym schłodzeniu ostrożnie rozwiń rolkę. Delikatnie posmaruj całą wewnętrzną powierzchnię gotowanym skondensowanym mlekiem i ponownie zwiń. Biszkopt jest bardzo kruchy, dlatego ważne jest, aby natychmiast zwinąć go w rolkę,a następnie dodać nadzienie do lekko schłodzonego.
Krok 9:
Gotowa bułka jest całkowicie schłodzona i można ją pokroić na herbatę.
za pierwszym razem, aby biszkopt łatwiej się zwijał, możesz wziąć połowę określonych składników. Rezultatem jest pyszna, delikatna uczta na herbatę.
bardzo ważne jest, aby wziąć tutaj dobry papier do pieczenia i odpowiednią formę do piekarnika. Biszkopt okazuje się bardzo bujny, z tego powodu może być trudno zwinąć go płasko. Dlatego lepiej jest wziąć blachę do pieczenia i rozprowadzić ciasto na całym obwodzie. Wtedy nie będzie bardzo gruby i dobrze zwinie się w bułkę. Pamiętaj, aby zwinąć biszkopt w rolkę zaraz po piekarniku.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g