Delikatna klasyczna zapiekanka z twarogu z kaszą manną

Łatwy do gotowania, bujny, zdrowy, dla dzieci i dorosłych! W tym przepisie proporcje składników są tak dobrane, że klasyczna zapiekanka z twarogu z kaszą manną jest po prostu idealna zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Jest bardzo delikatny i przewiewny, mimo że zawiera dużo twarogu.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 38 % 15 g
191 kcal
IG: 0 / 47 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić delikatną klasyczną zapiekankę z twarogu z kaszą manną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź 5-15% tłuszczu z twarogu. Zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajka mydłem. W głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą na lekką pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg i śmietanę i mieszaj, aż się połączą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj semolinę i wanilinę. Jeśli planujesz użyć cukru waniliowego zamiast waniliny, weź go 10 razy więcej niż podana ilość. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 15 minut. Czas włączyć piekarnik o 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 15 minutach dodaj proszek do pieczenia do ciasta, dokładnie wymieszaj i wlej ciasto do formy. Jeśli do pieczenia używasz formy silikonowej lub nieprzywierającej, nie musisz jej smarować, z innego materiału - posmaruj dno i boki olejem. Piec 45 minut na środkowej półce nagrzanego do 180 stopni piekarnika w trybie & quot; góra-dół & quot;. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.

możesz podawać zapiekankę na ciepło z jagodami, dżemem, polewą, kwaśną śmietaną lub bez dodatków. Taka zapiekanka z twarogu pozostaje smaczna po schłodzeniu, a nawet następnego dnia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy