kurczak z cebulą w piekarniku

Prosty przepis z minimalną ilością składników! Gotowanie kurczaka z cebulą w piekarniku nie zajmuje dużo czasu. Główną pracę wykonuje technika, a Ty możesz cieszyć się gotowym obfitym i aromatycznym daniem!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z cebulą w piekarniku? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do pieczenia możesz wziąć dowolne części kurczaka. Będę gotować udka z kurczaka. Weź duże żarówki. Do smaku kurczak świetnie komponuje się z cebulą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i spłucz w zimnej wodzie z zanieczyszczeń. Następnie pokrój obraną cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze. Nie musisz bardzo drobno ciąć. Umieść posiekaną cebulę w misce, w której marynujesz kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie umieść kurczaka w misce na cebuli. Następnie dodaj śmietanę. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Jako przyprawa możesz ograniczyć się do mielonej papryki. Dodałem do niego trochę więcej papryki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj kurczaka z cebulą i kwaśną śmietaną. Pozostaw kurczaka do marynowania na 1-2 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Mam ceramikę. Ułóż marynowaną cebulę na dnie naczynia do pieczenia równą warstwą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż kurczaka na wierzchu. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 do 40 minut. Następnie zdejmij arkusz folii i pozostaw kurczaka do gotowania w piekarniku na kolejne 30-40 minut. W tym czasie zdąży się zrumienić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij rumianego kurczaka z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj. Dodatkowo możesz przygotować przystawkę z ziemniaków. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy