kotlet z kurczaka w piekarniku z serem i pomidorami

apetyczny, pyszny, na każdy dzień i na wakacje! Kotlet z piersi kurczaka w piekarniku z serem i pomidorami to uniwersalne danie na codzienny lub świąteczny stół. Dzięki dodaniu pomidorów pierś jest soczysta, a ser po upieczeniu tworzy apetyczną złotą skórkę na wierzchu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 16 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 8 % 2 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlet z piersi kurczaka w piekarniku z serem i pomidorami? Przygotuj jedzenie. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Pokrój każdą pierś kurczaka w poprzek na dwie równe części. Do tego przepisu najlepiej użyć schłodzonego świeżego mięsa, które nie zostało zamrożone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj kawałki piersi kurczaka folią spożywczą i ubij młotkiem do gotowania. Następnie odwróć kawałki i uderz trochę więcej po drugiej stronie. Bardzo wygodne jest pokonywanie mięsa za pomocą folii spożywczej — kawałek mięsa zachowuje swój kształt, a rozpryski z niego nie rozprzestrzeniają się po całej kuchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj blachę do pieczenia folią i posmaruj olejem roślinnym. Ułóż połamane kawałki piersi z kurczaka na blasze do pieczenia i posmaruj je silikonową szczotką na całej powierzchni mieszanką majonezu i keczupu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory i pokrój w cienkie kółka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż pokrojone pomidory na powierzchni mięsa. Posyp odrobiną soli i przypraw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Osobno zetrzyj ser na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp kotlety startym serem. Spróbuj posypać, aby ser był cały na powierzchni kotleta i nie dostał się na blachę do pieczenia, w przeciwnym razie podczas pieczenia się przypali. Posyp trochę mięsa posiekanym koperkiem lub innymi ziołami do smaku. Umieść blachę do pieczenia z kotletami z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 30 minut. Ser będzie musiał się stopić i zarumienić na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe kotlety wyjąć z piekarnika i ułożyć na porcjowanych talerzach. Podawaj je z dowolnym dodatkiem, sałatką ze świeżych warzyw lub po prostu z kawałkami warzyw. Smacznego!

wielu uważa, że kotlety z kurczaka gotowane w piekarniku są suche. Ale tak nie jest. Przed pieczeniem ich powierzchnię wystarczy nasmarować czymś. Aby to zrobić, możesz użyć śmietany, musztardy lub jak w tym przepisie. mieszanka majonezu i keczupu. To nasączy włókna mięsne, dzięki czemu mięso stanie się soczyste i bardzo smaczne.
kurkuma, bazylia, curry, czosnek lub mieszanka mielonej papryki pomogą dobrze podkreślić smak kurczaka.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy