skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlet z piersi kurczaka w piekarniku z serem i pomidorami? Przygotuj jedzenie. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Pokrój każdą pierś kurczaka w poprzek na dwie równe części. Do tego przepisu najlepiej użyć schłodzonego świeżego mięsa, które nie zostało zamrożone.
Krok 2:
Przykryj kawałki piersi kurczaka folią spożywczą i ubij młotkiem do gotowania. Następnie odwróć kawałki i uderz trochę więcej po drugiej stronie. Bardzo wygodne jest pokonywanie mięsa za pomocą folii spożywczej — kawałek mięsa zachowuje swój kształt, a rozpryski z niego nie rozprzestrzeniają się po całej kuchni.
Krok 3:
Przykryj blachę do pieczenia folią i posmaruj olejem roślinnym. Ułóż połamane kawałki piersi z kurczaka na blasze do pieczenia i posmaruj je silikonową szczotką na całej powierzchni mieszanką majonezu i keczupu.
Krok 4:
Umyj pomidory i pokrój w cienkie kółka.
Krok 5:
Rozłóż pokrojone pomidory na powierzchni mięsa. Posyp odrobiną soli i przypraw.
Krok 6:
Osobno zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 7:
Posyp kotlety startym serem. Spróbuj posypać, aby ser był cały na powierzchni kotleta i nie dostał się na blachę do pieczenia, w przeciwnym razie podczas pieczenia się przypali. Posyp trochę mięsa posiekanym koperkiem lub innymi ziołami do smaku. Umieść blachę do pieczenia z kotletami z kurczaka w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 30 minut. Ser będzie musiał się stopić i zarumienić na wierzchu.
Krok 8:
Gotowe kotlety wyjąć z piekarnika i ułożyć na porcjowanych talerzach. Podawaj je z dowolnym dodatkiem, sałatką ze świeżych warzyw lub po prostu z kawałkami warzyw. Smacznego!
wielu uważa, że kotlety z kurczaka gotowane w piekarniku są suche. Ale tak nie jest. Przed pieczeniem ich powierzchnię wystarczy nasmarować czymś. Aby to zrobić, możesz użyć śmietany, musztardy lub jak w tym przepisie. mieszanka majonezu i keczupu. To nasączy włókna mięsne, dzięki czemu mięso stanie się soczyste i bardzo smaczne.
kurkuma, bazylia, curry, czosnek lub mieszanka mielonej papryki pomogą dobrze podkreślić smak kurczaka.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g