najprostsze ciasto jabłkowe w piekarniku

niesamowicie bujny, przewiewny, pachnący, pyszny! Ciasto z jabłkami w piekarniku według tego przepisu jest jednym z najłatwiejszych do przygotowania i składu produktów. Masło i mleko sprawiają, że ciasto jest miękkie i przewiewne, a dzięki cukrowi uzyskuje się chrupiącą karmelową skórkę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 74 % 26 g
168 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić najprostsze ciasto jabłkowe w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wcześniej wyjmij niezbędne składniki z lodówki — dzięki ciepłym składnikom ciasto lepiej wyrośnie. Weź wysokiej jakości masło, bez substytutów tłuszczu mlecznego, smak gotowego ciasta będzie zależeć od jego smaku. Liczba jabłek może się różnić — zależy to od ich wielkości i średnicy kształtu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw rozpuść masło w dowolny dostępny sposób. Przeczytaj więcej o metodach na końcu przepisu. Schłodzić roztopione masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko do miski i zacznij ubijać mikserem, najpierw na niskich obrotach, a następnie zwiększ prędkość. Podczas ubijania dodaj porcjami cukier, wanilinę i sól. Nie bój się soli w słodkich wypiekach — będzie działać jako wzmacniacz smaku. Zamiast waniliny odpowiedni jest cukier waniliowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko na puszystą, jasną masę. Następnie wlej mleko i około 2/3 masła do masy jajecznej (Pozostałe trafią na wierzch ciasta). Ponownie wymieszaj masę mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj. Przesiej mąkę do płynnych składników. Dzięki temu mąka będzie nasycona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej wspaniałe. Dodawaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Weź pod uwagę fakt, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę zwykłą trzepaczką. Powinno być jednorodne ciasto bez grudek, konsystencja płynnej śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój jabłka na ćwiartki, Wytnij środek nasionami. Pokrój ćwiartki w cienkie kliny. Jeśli chcesz, możesz odciąć skórę, zostawiłem ją.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź odpowiednie naczynie do pieczenia, moje jest dzielone, o średnicy 20 cm. wyłóż spód i boki formy papierem do pieczenia — w ten sposób ciasto na pewno się nie przyklei. Wlać ciasto do formy. Ułóż plasterki jabłka na wierzchu. Im więcej się zmieści, tym bardziej soczyste będzie ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp ciasto cukrem i polej pozostałym masłem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C, tryb góra-dół, bez konwekcji, 30 do 45 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem-będzie musiał wyjść suchy ze środka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź przez około 15 minut, a następnie uwolnij je z formy i papieru. Podawaj do stołu. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy