skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić najprostsze ciasto jabłkowe w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wcześniej wyjmij niezbędne składniki z lodówki — dzięki ciepłym składnikom ciasto lepiej wyrośnie. Weź wysokiej jakości masło, bez substytutów tłuszczu mlecznego, smak gotowego ciasta będzie zależeć od jego smaku. Liczba jabłek może się różnić — zależy to od ich wielkości i średnicy kształtu.
Krok 2:
Najpierw rozpuść masło w dowolny dostępny sposób. Przeczytaj więcej o metodach na końcu przepisu. Schłodzić roztopione masło.
Krok 3:
Wbij jajko do miski i zacznij ubijać mikserem, najpierw na niskich obrotach, a następnie zwiększ prędkość. Podczas ubijania dodaj porcjami cukier, wanilinę i sól. Nie bój się soli w słodkich wypiekach — będzie działać jako wzmacniacz smaku. Zamiast waniliny odpowiedni jest cukier waniliowy.
Krok 4:
Ubij jajko na puszystą, jasną masę. Następnie wlej mleko i około 2/3 masła do masy jajecznej (Pozostałe trafią na wierzch ciasta). Ponownie wymieszaj masę mikserem.
Krok 5:
Dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj. Przesiej mąkę do płynnych składników. Dzięki temu mąka będzie nasycona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej wspaniałe. Dodawaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Weź pod uwagę fakt, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej.
Krok 6:
Wymieszaj mąkę zwykłą trzepaczką. Powinno być jednorodne ciasto bez grudek, konsystencja płynnej śmietany.
Krok 7:
Pokrój jabłka na ćwiartki, Wytnij środek nasionami. Pokrój ćwiartki w cienkie kliny. Jeśli chcesz, możesz odciąć skórę, zostawiłem ją.
Krok 8:
Weź odpowiednie naczynie do pieczenia, moje jest dzielone, o średnicy 20 cm. wyłóż spód i boki formy papierem do pieczenia — w ten sposób ciasto na pewno się nie przyklei. Wlać ciasto do formy. Ułóż plasterki jabłka na wierzchu. Im więcej się zmieści, tym bardziej soczyste będzie ciasto.
Krok 9:
Posyp ciasto cukrem i polej pozostałym masłem.
Krok 10:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C, tryb góra-dół, bez konwekcji, 30 do 45 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem-będzie musiał wyjść suchy ze środka.
Krok 11:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź przez około 15 minut, a następnie uwolnij je z formy i papieru. Podawaj do stołu. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g