udka z kurczaka w rękawie w piekarniku

łatwy sposób na przygotowanie pysznych udek z kurczaka! Jednym z najprostszych i najzdrowszych sposobów gotowania jest gotowanie w rękawie. Minimalny wysiłek i brudne naczynia, a wynik jest zawsze piękny! Radzę wszystkim gotować ten przepis na udka z kurczaka w rękawie. To proste i pyszne!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Lepiej jest wziąć małe udka z kurczaka i oczywiście schłodzone. Z przypraw używam tylko czosnku, pieprzu, ale możesz też dodać swoje ulubione zioła i przyprawy. Doskonale nadają się do kurczaka: chmiel-suneli, adjika, tymianek i rozmaryn. W razie potrzeby świeży czosnek można również zastąpić czosnkiem w proszku. Zasadniczo do marynaty potrzebna jest śmietana. I oczywiście można go zastąpić majonezem lub śmietaną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj nogi kurczaka, osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól. Polecam użycie grubej soli morskiej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieprz nogi ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekany czosnek. Zetrę go na drobnej tarce, ale można też posiekać czosnek nożem lub przepuścić przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę. Jego zawartość tłuszczu nie odgrywa żadnej roli, więc możesz użyć tego, który jest dostępny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko wymieszaj i pozostaw nogi do marynowania przez co najmniej 15 minut. Zasadniczo czas marynowania może osiągnąć jeden do dwóch dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wytnij rękaw do pieczenia o odpowiednim rozmiarze, włóż do niego marynowane nogi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zszyj krawędzie rękawa i wykonaj w nim kilka nakłuć wykałaczką. Jest to konieczne, aby para wydostała się przez te otwory podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Najlepiej, jeśli włożysz rękaw z nogami do żaroodpornego naczynia do pieczenia, aby jeśli nagle sok wypłynie podczas pieczenia kurczaka, spłynie do formy, a nie do blachy do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli lubisz kurczaka z chrupiącą skórką, to gdzieś 15-20 minut przed końcem gotowania odetnij rękaw, aby kurczak mógł usmażyć na złoty kolor. Jeśli podoba Ci się opcja najbliższa duszonemu kurczakowi, gotuj w rękawie, aż danie będzie w pełni ugotowane. Smacznego!

takie piersi są smaczne i zdrowe, nie zawierają nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z dodatkiem ziemniaków lub ryżu. Świetnie komponują się również ze świeżymi sałatkami warzywnymi.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy