skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Lepiej jest wziąć małe udka z kurczaka i oczywiście schłodzone. Z przypraw używam tylko czosnku, pieprzu, ale możesz też dodać swoje ulubione zioła i przyprawy. Doskonale nadają się do kurczaka: chmiel-suneli, adjika, tymianek i rozmaryn. W razie potrzeby świeży czosnek można również zastąpić czosnkiem w proszku. Zasadniczo do marynaty potrzebna jest śmietana. I oczywiście można go zastąpić majonezem lub śmietaną.
Krok 2:
Umyj nogi kurczaka, osusz.
Krok 3:
Sól. Polecam użycie grubej soli morskiej.
Krok 4:
Pieprz nogi ze wszystkich stron.
Krok 5:
Dodaj posiekany czosnek. Zetrę go na drobnej tarce, ale można też posiekać czosnek nożem lub przepuścić przez prasę.
Krok 6:
Dodaj śmietanę. Jego zawartość tłuszczu nie odgrywa żadnej roli, więc możesz użyć tego, który jest dostępny.
Krok 7:
Wszystko wymieszaj i pozostaw nogi do marynowania przez co najmniej 15 minut. Zasadniczo czas marynowania może osiągnąć jeden do dwóch dni.
Krok 8:
Wytnij rękaw do pieczenia o odpowiednim rozmiarze, włóż do niego marynowane nogi.
Krok 9:
Zszyj krawędzie rękawa i wykonaj w nim kilka nakłuć wykałaczką. Jest to konieczne, aby para wydostała się przez te otwory podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Najlepiej, jeśli włożysz rękaw z nogami do żaroodpornego naczynia do pieczenia, aby jeśli nagle sok wypłynie podczas pieczenia kurczaka, spłynie do formy, a nie do blachy do pieczenia.
Krok 10:
Jeśli lubisz kurczaka z chrupiącą skórką, to gdzieś 15-20 minut przed końcem gotowania odetnij rękaw, aby kurczak mógł usmażyć na złoty kolor. Jeśli podoba Ci się opcja najbliższa duszonemu kurczakowi, gotuj w rękawie, aż danie będzie w pełni ugotowane. Smacznego!
takie piersi są smaczne i zdrowe, nie zawierają nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z dodatkiem ziemniaków lub ryżu. Świetnie komponują się również ze świeżymi sałatkami warzywnymi.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g