skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasta pieczone w piekarniku z kapustą? Przygotuj składniki według listy. Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski. Dodaj cukier i sól, mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj suche drożdże i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Krok 2:
Teraz wlej ciepłe mleko i bezzapachowy olej roślinny. Wymieszać.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem. Dodaj mąkę w częściach, może wymagać nieco więcej lub nieco mniej niż ilość wskazana w przepisie. Najpierw zagnieść ciasto łyżką, wsypując mąkę,aż ciasto zacznie się gromadzić.
Krok 4:
Następnie rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami, dodając w razie potrzeby mąkę pszenną. Mąka może uciec nieco więcej lub mniej w zależności od gęstości i jakości produktu. Gdy ciasto nie pozostanie już na dłoniach, przenieś je z powrotem do miski i przykryj ręcznikiem.
Krok 5:
Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu na pół godziny. Zimą możesz umieścić go w pobliżu grzejnika (ale nie musisz umieszczać go zbyt blisko, aby drożdże nie straciły swoich właściwości w cieście z powodu przegrzania), latem możesz zostawić pojemnik z ciastem bezpośrednio na stole w ciepłej kuchni. Możesz również umieścić miskę ciasta w piekarniku na 36 stopni.
Krok 6:
Gdy ciasto stoi, zrób nadzienie z kapusty na paszteciki. Gdy kapusta jest świeża i soczysta, najszybszym sposobem przygotowania z niej nadzienia jest drobno posiekać nożem lub zetrzeć, dodać szczyptę soli i mocno zmiażdżyć rękami, aby wypuściła sok. W razie potrzeby kapustę można dusić na oleju roślinnym z marchewką i cebulą, a także okaże się smaczna.
Krok 7:
Gdy ciasto prawie podwoi swoją objętość, zmiażdż je i przejdź do pieczenia ciast. Podziel ciasto na 15 kawałków, rozwałkuj z każdego małe okrągłe ciasto. Umieść nadzienie kapusty na środku ciasta i delikatnie ściśnij brzegi ciasta.
Krok 8:
Połóż puste placki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozostaw je w ciepłym miejscu na około 30 minut. Posmaruj placki ubitym jajkiem kurzym i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (czas i temperatura pieczenia są w przybliżeniu wskazane, pamiętaj, aby skupić się na cechach piekarnika).
Krok 9:
Wyjmij gotowe rumiane i pachnące placki z piekarnika i podawaj na stole z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g