placki pieczone w piekarniku z kapustą

Miękkie, Puszyste paszteciki z nadzieniem z kapusty! Czasami masz ochotę na bujne placki drożdżowe ze świeżą kapustą, ale wydaje się, że przygotowanie ciasta drożdżowego zajmie zbyt dużo czasu. W takich przypadkach istnieją przepisy na szybkie ciasta drożdżowe w bezpieczny sposób.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 70 % 33 g
232 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasta pieczone w piekarniku z kapustą? Przygotuj składniki według listy. Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski. Dodaj cukier i sól, mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj suche drożdże i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz wlej ciepłe mleko i bezzapachowy olej roślinny. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem. Dodaj mąkę w częściach, może wymagać nieco więcej lub nieco mniej niż ilość wskazana w przepisie. Najpierw zagnieść ciasto łyżką, wsypując mąkę,aż ciasto zacznie się gromadzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami, dodając w razie potrzeby mąkę pszenną. Mąka może uciec nieco więcej lub mniej w zależności od gęstości i jakości produktu. Gdy ciasto nie pozostanie już na dłoniach, przenieś je z powrotem do miski i przykryj ręcznikiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu na pół godziny. Zimą możesz umieścić go w pobliżu grzejnika (ale nie musisz umieszczać go zbyt blisko, aby drożdże nie straciły swoich właściwości w cieście z powodu przegrzania), latem możesz zostawić pojemnik z ciastem bezpośrednio na stole w ciepłej kuchni. Możesz również umieścić miskę ciasta w piekarniku na 36 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto stoi, zrób nadzienie z kapusty na paszteciki. Gdy kapusta jest świeża i soczysta, najszybszym sposobem przygotowania z niej nadzienia jest drobno posiekać nożem lub zetrzeć, dodać szczyptę soli i mocno zmiażdżyć rękami, aby wypuściła sok. W razie potrzeby kapustę można dusić na oleju roślinnym z marchewką i cebulą, a także okaże się smaczna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto prawie podwoi swoją objętość, zmiażdż je i przejdź do pieczenia ciast. Podziel ciasto na 15 kawałków, rozwałkuj z każdego małe okrągłe ciasto. Umieść nadzienie kapusty na środku ciasta i delikatnie ściśnij brzegi ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż puste placki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozostaw je w ciepłym miejscu na około 30 minut. Posmaruj placki ubitym jajkiem kurzym i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (czas i temperatura pieczenia są w przybliżeniu wskazane, pamiętaj, aby skupić się na cechach piekarnika).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe rumiane i pachnące placki z piekarnika i podawaj na stole z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy