ciasto francuskie z jajkiem i zieloną cebulą w piekarniku

ulubionym smakiem dzieciństwa są placki z zieloną cebulą i jajkiem! Bardzo lubię francuskie ciasto drożdżowe. Wypieki są przewiewne, delikatne, rozpływające się w ustach, ale jednocześnie z chrupiącą skórką. A z nadzieniem z jajka i zielonej cebuli - to generalnie Moje ulubione ciasta w dzieciństwie. Spróbuj I ty, to jest bardzo smaczne!
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 48 % 26 g
węglowodany 37 % 20 g
328 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziemy potrzebować minimum składników. Pamiętaj, aby wziąć ciasto drożdżowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stół i wałek do ciasta posyp mąką. Rozwałkuj ciasto o grubości około 5 mm i pokrój w kwadraty, aby uzyskać 8 półfabrykatów. Pozostaw ciasto trochę do wyrośnięcia i sam zajmij się nadzieniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż cebulę do miski, Posol i lekko ją zmiażdż, aby cebula stała się bardziej aromatyczna. Jeśli cebula jest twarda, musisz ją dokładnie zmiażdżyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozdrobnij jajko (możesz użyć krajalnicy do jajek)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I dodaj jajko do cebuli. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw majonezem. Spróbować. Nadzienie powinno być słonawe. W razie potrzeby dodaj sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść nadzienie na środku przedmiotu obrabianego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Złóż półfabrykat na pół w trójkąt. Ściśnij krawędzie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Niech ciasto wyrośnie przez 15 do 20 minut. Nakłuć widelcem, aby paszteciki nie pękły podczas pieczenia. Nie musisz niczego smarować. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 do 20 minut, aż się zrumieni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Placki są puszyste, miękkie, z charakterystyczną chrupiącą skórką. Smacznego.

możesz pokroić ciasto na 12 prostokątnych półfabrykatów, złożyć je na pół, aby uzyskać małe prostokątne ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy