pp brownie z bananem i kakao w piekarniku

niesamowicie pyszna czekoladowa uczta bez cukru! Brownie PP z bananem i kakao w piekarniku to porowate, miękkie i przewiewne ciasto, które składa się tylko z pięciu składników! Ciasto gotuje się dosłownie w pięć minut, a piekarnik zajmuje się resztą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 61 % 20 g
168 kcal
IG: 14 / 62 / 24

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić brownie PP z bananem i kakao w piekarniku? Bardzo szybko i łatwo! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Banany są miękkie, nie przejrzałe, ale nie twarde zielonkawe. Skórka bananów powinna mieć bogaty żółty kolor bez czarnych kropek. Jajka potrzebują dużych wybranych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz dojrzałe banany i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce blendera połącz plastry bananów, jajka, kakao i proszek do pieczenia. Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą? W tym przepisie nie jest to wskazane, ponieważ nie ma kwaśnego środowiska, które mogłoby wywołać reakcję z sodą. Dlatego wystarczy proszek do pieczenia. W razie potrzeby możesz dodać trochę słodzika, który nadaje się do obróbki cieplnej. Jednak słodycze z bananów wystarczą na ten deser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel wszystkie składniki, aż będą całkowicie gładkie. Ciasto nie powinno zawierać kawałków bananów. Jajka powinny być dobrze ubite.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać powstałe ciasto do wyłożonej pergaminem Formy do pieczenia (Ø 14-16 cm). Umieść brownie w piekarniku nagrzanym do 170°C na 40-45 minut. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem - powinien wyjść lekko wilgotny, ale czysty, bez przyklejonych kawałków ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na jeszcze gorącym cieście rozłóż wstępnie połamaną na kawałki ciemną lub gorzką czekoladę. Pozostaw na 2-3 minuty, aby czekolada zmiękła. Rozprowadź rozpuszczoną czekoladę szpatułką na powierzchni ciasta. W razie potrzeby możesz najpierw stopić czekoladę na patelni i polać nią jeszcze gorące ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Niech ciasto całkowicie ostygnie i wyjmij z formy. Przełóż na talerz i podawaj. Moje ciasto okazało się drobno porowate, przewiewne i bardzo miękkie. Ktoś ma duży porowaty deser. Zależy od piekarnika i stopnia ubijania jajek w blenderze. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy