bułki bez drożdży na kefirze w piekarniku

przepyszne, chrupiące, bardzo smaczne bułeczki! Ugniatanie bułek bez drożdży na kefirze w piekarniku zajmie tylko pięć minut, a produkty znajdą się w każdej lodówce. Najsmaczniejsze są te bułeczki bez drożdży w ciepłej formie. Z masłem i dżemem rozjaśnią każde śniadanie!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 81 % 44 g
231 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Zamiast kefiru możesz wziąć dowolny sfermentowany produkt mleczny. Kefir może być stary, jest jeszcze lepszy, im bardziej kwaśny jest produkt, tym lepsza będzie reakcja z proszkiem do pieczenia, z którego bułki będą bardziej rosły. Zamiast proszku do pieczenia możesz wziąć sodę. Nie musisz go gasić, kefir zrobi to sam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim włącz piekarnik do 200°C, ponieważ ugniatanie nie zajmuje dużo czasu. Przesiej mąkę. Wlej do niego proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce wymieszaj kefir i olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir do mieszanki mąki. Zagnieść ciasto. Bardzo dobrze ugniata się rękami. W tym procesie może być potrzebna dodatkowa mąka. Spójrz na stan testu-powinien być miękki. Nie musisz go ugniatać przez długi czas, wystarczy dobrze wymieszać, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformuj długą kiełbasę. Podziel go na 8-10 identycznych części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rękami zwiń piłkę z każdego przedmiotu obrabianego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub matą teflonową. Połóż na nim bułki. Umieść je w niewielkiej odległości od siebie, podczas pieczenia wzrosną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz bułki w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-40 minut na złoty kolor.

bułeczki okazały się wspaniałe! Miękkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz.
upiekłam słodką wersję lub możesz ugotować słoną. Aby to zrobić, zmniejsz ilość cukru do jednej łyżki stołowej i zwiększ ilość soli do półtorej łyżeczki. Wersja solona dobrze sprawdza się jako substytut chleba do zup, sałatek i dań głównych.
do słodkich bułeczek można dodać rodzynki, skórkę cytrusową, wanilię, kawałki czekolady.
słone posypuje się sezamem lub nasionami, słodkie cukrem lub makiem. Wymień część mąki w solonych bułkach na pełnoziarniste, okaże się nie tylko smaczna, ale także zdrowa.
przed pieczeniem bułki można posmarować ubitym żółtkiem, wtedy będą miały piękną skórkę.
takie bułki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy