kalafior z ziemniakami w piekarniku

zdrowe i smaczne danie - przygotowywane łatwo i szybko. Uwielbiam kalafior w różnych odmianach. Dzielę się moim zdaniem dobrym przepisem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 53 % 10 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, zalej wodą i zagotuj. Gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłożyć kalafior na kwiatostany, namoczyć przez 10 minut w zimnej osolonej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź wodę, opłucz kapustę, zalej wrzącą wodą i gotuj przez około 7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć do durszlaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w plasterki i włóż do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia. Sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż kapustę na ziemniakach, a także sól i pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój masło na małe kawałki i ułóż na wierzchu kapusty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnienie. Ubij jajka z mlekiem, aż będą gładkie. Sól, pieprz i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej mieszankę mleka do formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp tartym serem na wierzchu. Piecz warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż utworzą złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy