skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić biszkopt z serem śmietankowym? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka - Duże wybrane. Jeśli jajka są małe, weź jedno więcej. Lepiej też wziąć kakao wysokiej jakości. Mam złotą Etykietę. Kakao takie jak Nesquik nie będzie tutaj działać. Aromat waniliowy można zastąpić szczyptą waniliny. Do dekoracji możesz użyć dowolnych owoców lub jagód, świeżych lub mrożonych.
Krok 2:
Podziel jajka na żółtka i białka, uważając, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. Białka powinny być zimne. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, białka nie wbijają się w pianę.
Krok 3:
Białka ubij mikserem elektrycznym w puszystą, uporczywą pianę, stopniowo dodając sól, cukier i ekstrakt waniliowy. Należy zachować ślad trzepaczki odpowiednio ubitych białek.
Krok 4:
Następnie kontynuując ubijanie, dodawaj żółtka pojedynczo. Masa lekko się upłynni.
Krok 5:
Przesiej mąkę z kakao i stopniowo wprowadzaj do ciasta w kilku krokach, delikatnie mieszając szpatułką od góry do dołu. Podczas mieszania ciasto lekko chrupnie, ale zachowuje blask. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
W ten sposób uzyskuje się gotowe ciasto-jednorodne, bez grudek mąki, miękkie, płynne i przewiewne.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i lekko posmaruj olejem roślinnym. W takim przypadku lepiej wytrzeć nadmiar oleju serwetką. Jeśli masz już Naoliwiony pergamin, nie musisz go dodatkowo smarować. Rozłóż ciasto i spłaszcz. Mam standardową blachę do pieczenia o wymiarach 30×40 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 6-8 minut. Ważne jest, aby nie prześwietlić biszkoptu, w przeciwnym razie wyschnie i może pęknąć podczas składania. Określ czas według piekarnika.
Krok 8:
Prawidłowo ugotowany biszkopt powinien wyskoczyć po naciśnięciu. Natychmiast połóż arkusz czystego pergaminu na gotowym biszkopcie i odwróć ciasto. Zdejmij pergamin, na którym został upieczony, i przykryj folią spożywczą. Ochłodzić. Niektóre gospodynie domowe natychmiast zwijają ciasto w rolkę, aby ciasto łatwiej było później zwinąć.
Krok 9:
Gdy ciasto ostygnie, przygotuj krem. Śmietana potrzebuje tłuszczu od 33% i więcej. Ser śmietankowy, bez dodatków. Możesz dodać mniej lub więcej cukru pudru według własnych upodobań.
Krok 10:
Ser śmietankowy wyjmij wcześniej z lodówki. Powinien mieć temperaturę pokojową. Dobrze zetrzyj łyżką, aby łatwiej połączyć się z delikatną śmietaną.
Krok 11:
Ubij zimną śmietanę z cukrem pudrem na miękkie szczyty. Nie musisz mocno ubijać masy. Ślad korony powinien pozostać, masa jest gruba, ale płynna.
Krok 12:
Rozgnieciony ser śmietankowy w temperaturze pokojowej do śmietany. Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 13:
Nie warto długo ubijać masy, w przeciwnym razie ser może iść w płatki, a śmietana zostanie ubita w masło. Gdy tylko pojawi się jednorodna gładka masa, możesz usunąć mikser.
Krok 14:
Na schłodzonym cieście nałóż krem równą warstwą, pozostawiając trochę kremu na wierzch.
Krok 15:
Zwinąć biszkopt w ciasną bułkę, pomagając sobie pergaminem, na którym leży ciasto.
Krok 16:
Na wierzch posmaruj bułkę pozostałą śmietaną. Aby uzyskać teksturę, przeciągnij widelcem po powierzchni kremu. Otrzymasz piękne paski. Na wierzch lekko posyp bułkę kakaową. Umieść bułkę w lodówce na 3 godziny lub na noc.
Krok 17:
Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować bułkę świeżymi owocami i jagodami sezonowymi oraz miętą. Smacznego!
śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ciasto na bułkę jest najbardziej udane, jakie kiedyś próbowałem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Figi - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g