kotlety mielone z ziemniakami w piekarniku zapiekane z serem

proste, wygodne, pyszne! Na uroczysty i rodzinny obiad! Kotlety mielone z ziemniakami zapiekane z serem są dość łatwe do wykonania. Zarówno przystawka, jak i danie mięsne są gotowane w tym samym czasie w piekarniku, nie musisz stać przy kuchence! A prezentacja spodoba się każdej gospodyni domowej. Bez zbędnych kłopotów, praktycznie w pośpiechu!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 40 % 10 g
133 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mielone kotlety z ziemniakami w piekarniku, zapiekane z serem? Przygotuj niezbędne produkty. Zrobiłam mielony filet z kurczaka. Możesz wziąć gotowe mięso lub mieloną rybę. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym bezwonnym olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować placki z miękiszu bochenka lub białego chleba, wlej 3-4 łyżki.l mleko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój filety na małe, dowolne kawałki. Zmiel filety w blenderze,aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wstępnie obraną cebulę pokrój losowo i przepuść przez blender. W odpowiedniej wielkości misce połącz mięso mielone, posiekaną cebulę i namoczony chleb. Sól mieloną, dodaj zmielony czarny pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mokrymi rękami uformuj mielone kotlety o pożądanym kształcie i wielkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyte i obrane ziemniaki pokrój w plastry o grubości około 4 mm.zbyt cienkie pokrojenie ziemniaków nie jest konieczne, aby nie wyschły podczas gotowania. Wskazane jest, aby wybrać rośliny okopowe średniej i, jeśli to możliwe, tej samej wielkości, wtedy wygląd naczynia będzie bardziej schludny. Posolić ziemniaki, polać oliwą z oliwek. Pozostaw trochę oleju, aby nasmarować formę. W razie potrzeby dodaj dowolne przyprawy i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Naczynie do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek. Połóż 2/3 części ziemniaków na dnie i bokach formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż placki na ziemniakach, pozostawiając między nimi niewielkie odległości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż pozostałe krążki ziemniaków między kotletami, kładąc je na żebrze. Posyp plasterki ziemniaków i placki pozostałym mlekiem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180C na około 25-30 minut. Jeśli brzegi ziemniaków przedwcześnie się rumienią, przykryj formę folią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie, aby się nie poparzyć, wyjmij formę z piekarnika. Posyp ziemniaki i kotlety startym serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz naczynie jeszcze przez około 10 minut, aż ser się stopi. Określ czas i tryb pieczenia, koncentrując się na cechach działania piekarnika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj kotlety zapiekane z ziemniakami i serem na gorąco ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby ziemniaki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy