skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mielone kotlety z ziemniakami w piekarniku, zapiekane z serem? Przygotuj niezbędne produkty. Zrobiłam mielony filet z kurczaka. Możesz wziąć gotowe mięso lub mieloną rybę. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym bezwonnym olejem roślinnym.
Krok 2:
Aby przygotować placki z miękiszu bochenka lub białego chleba, wlej 3-4 łyżki.l mleko.
Krok 3:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój filety na małe, dowolne kawałki. Zmiel filety w blenderze,aż będą gładkie.
Krok 4:
Wstępnie obraną cebulę pokrój losowo i przepuść przez blender. W odpowiedniej wielkości misce połącz mięso mielone, posiekaną cebulę i namoczony chleb. Sól mieloną, dodaj zmielony czarny pieprz.
Krok 5:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Mokrymi rękami uformuj mielone kotlety o pożądanym kształcie i wielkości.
Krok 7:
Umyte i obrane ziemniaki pokrój w plastry o grubości około 4 mm.zbyt cienkie pokrojenie ziemniaków nie jest konieczne, aby nie wyschły podczas gotowania. Wskazane jest, aby wybrać rośliny okopowe średniej i, jeśli to możliwe, tej samej wielkości, wtedy wygląd naczynia będzie bardziej schludny. Posolić ziemniaki, polać oliwą z oliwek. Pozostaw trochę oleju, aby nasmarować formę. W razie potrzeby dodaj dowolne przyprawy i przyprawy do smaku. Wszystko wymieszaj.
Krok 8:
Naczynie do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek. Połóż 2/3 części ziemniaków na dnie i bokach formy.
Krok 9:
Połóż placki na ziemniakach, pozostawiając między nimi niewielkie odległości.
Krok 10:
Rozłóż pozostałe krążki ziemniaków między kotletami, kładąc je na żebrze. Posyp plasterki ziemniaków i placki pozostałym mlekiem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180C na około 25-30 minut. Jeśli brzegi ziemniaków przedwcześnie się rumienią, przykryj formę folią.
Krok 11:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 12:
Ostrożnie, aby się nie poparzyć, wyjmij formę z piekarnika. Posyp ziemniaki i kotlety startym serem.
Krok 13:
Piecz naczynie jeszcze przez około 10 minut, aż ser się stopi. Określ czas i tryb pieczenia, koncentrując się na cechach działania piekarnika.
Krok 14:
Podawaj kotlety zapiekane z ziemniakami i serem na gorąco ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby ziemniaki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g