bakłażan wachlowany w piekarniku z pomidorami i serem

piękne i smaczne przekąski na świątecznym stole i codziennie. Istnieje wiele odmian przepisów na wachlarz z bakłażana: z boczkiem, z majonezem, tylko z pomidorami. Mam niskokaloryczną wersję bakłażana wachlowanego w piekarniku z pomidorami i serem, zastępując majonez czosnkowym olejem roślinnym. Możesz dodać coś innego.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 25 % 5 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bakłażana? Aby zrobić wentylator z bakłażana z pomidorami i serem w piekarniku, przygotuj niezbędne składniki. Wybierz świeże bakłażany, o gęstej, elastycznej skórze, nie pomarszczone. Wybierz rozmiar warzyw według własnego gustu. Miałem średniej wielkości bakłażana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz olej roślinny, czosnek przepuszczony przez prasę, przyprawy do potraw warzywnych, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj. Jeśli używasz gotowej mieszanki przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często zawiera już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ser w cienkie plasterki. Możesz użyć dowolnego sera, na przykład zwykłego rosyjskiego lub mozzarelli do pizzy, sera serowego lub suluguni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj bakłażany, osusz. Na każdym warzywie wykonaj cięcia wzdłużne ostrym nożem, aby uzyskać płatki o tej samej grubości 6-8 mm, nie osiągając łodygi 2-3 cm. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie. Mój bakłażan nie jest gorzki, więc nie posypałem go wcześniej solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż bakłażany na blasze wyłożonej pergaminem i otwórz jak wentylator, lekko naciskając i prostując rękami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Każdą płytkę posmaruj pędzlem pachnącym olejem roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Między płatkami wachlarza, naprzemiennie, ułóż 2-3 kółka pomidora i 2-3 talerze sera. Posmaruj bakłażany pozostałym olejem roślinnym. Umieść wentylatory warzywne w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 35-50 minut, w zależności od wielkości i dojrzałości bakłażana. Dokładny czas zależy od piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W przypadku gotowych bakłażanów ser powinien się stopić, ale nie przypalić, a same bakłażany stają się miękkie. Przenieś gotowe Wachlarze z bakłażana na talerze i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

jeśli boisz się, że bakłażan może być gorzki, to po pokrojeniu ich wachlarzem możesz posypać płatki solą i pozostawić na 15 minut. Następnie dobrze spłucz zimną wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy