skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bakłażana? Aby zrobić wentylator z bakłażana z pomidorami i serem w piekarniku, przygotuj niezbędne składniki. Wybierz świeże bakłażany, o gęstej, elastycznej skórze, nie pomarszczone. Wybierz rozmiar warzyw według własnego gustu. Miałem średniej wielkości bakłażana.
Krok 2:
W misce połącz olej roślinny, czosnek przepuszczony przez prasę, przyprawy do potraw warzywnych, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj. Jeśli używasz gotowej mieszanki przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często zawiera już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
Krok 3:
Pokrój ser w cienkie plasterki. Możesz użyć dowolnego sera, na przykład zwykłego rosyjskiego lub mozzarelli do pizzy, sera serowego lub suluguni.
Krok 4:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 5:
Umyj bakłażany, osusz. Na każdym warzywie wykonaj cięcia wzdłużne ostrym nożem, aby uzyskać płatki o tej samej grubości 6-8 mm, nie osiągając łodygi 2-3 cm. Należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie. Mój bakłażan nie jest gorzki, więc nie posypałem go wcześniej solą.
Krok 6:
Połóż bakłażany na blasze wyłożonej pergaminem i otwórz jak wentylator, lekko naciskając i prostując rękami.
Krok 7:
Każdą płytkę posmaruj pędzlem pachnącym olejem roślinnym.
Krok 8:
Między płatkami wachlarza, naprzemiennie, ułóż 2-3 kółka pomidora i 2-3 talerze sera. Posmaruj bakłażany pozostałym olejem roślinnym. Umieść wentylatory warzywne w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 35-50 minut, w zależności od wielkości i dojrzałości bakłażana. Dokładny czas zależy od piekarnika.
Krok 9:
W przypadku gotowych bakłażanów ser powinien się stopić, ale nie przypalić, a same bakłażany stają się miękkie. Przenieś gotowe Wachlarze z bakłażana na talerze i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli boisz się, że bakłażan może być gorzki, to po pokrojeniu ich wachlarzem możesz posypać płatki solą i pozostawić na 15 minut. Następnie dobrze spłucz zimną wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g