skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić skrzydła Buffalo? Przygotuj niezbędne składniki. Oczyść skrzydła, dobrze spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Pokrój skrzydła na 3 części wzdłuż stawu, odłóż końcówki (możesz zostawić je na bulionie).
Krok 3:
Pozostałe części wykorzystamy w tym przepisie. Przenieś mięso do dużej miski.
Krok 4:
Sól.
Krok 5:
Pieprz.
Krok 6:
Dodaj przyprawy do smaku-wziąłem paprykę i mieszankę papryki.
Krok 7:
Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 8:
Wlej trochę oleju roślinnego.
Krok 9:
I wszystko dobrze wymieszaj, aby całe mięso było równomiernie pokryte aromatyczną marynatą.
Krok 10:
Przenieś skrzydła na blachę do pieczenia nasmarowaną olejem roślinnym, w odległości od siebie. Blachę do pieczenia można dodatkowo przykryć pergaminem lub folią. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika.
Krok 11:
Gdy tylko zobaczysz, że skrzydła są już zrumienione i prawie gotowe, zacznij przygotowywać charakterystyczny SOS "Buffalo". Aby to zrobić, rozpuść masło na kuchence w kadzi lub rondlu.
Krok 12:
Dodaj brązowy cukier do masła. Chochla powinna stać na kuchence na małym ogniu, gdy to wszystko robisz. Przygotuj wszystkie produkty z wyprzedzeniem na sos, aby nie tracić czasu na ich przygotowanie, ale natychmiast dodać.
Krok 13:
Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 14:
Dodaj koncentrat pomidorowy lub dobry keczup do sosu, wymieszaj.
Krok 15:
Dodaj sos chili, co najmniej 1 łyżkę stołową i posmakuj. Jeśli nie ma sosu chili, możesz zrobić z jednym keczupem lub koncentratem pomidorowym i dodać czerwoną ostrą paprykę do smaku.
Krok 16:
Dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu, wymieszaj.
Krok 17:
Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 18:
Wymieszaj sos, podgrzej go prawie do wrzenia, ale nie gotuj, bo może się rozwarstwić.
Krok 19:
Wyjmij z piekarnika zrumienione skrzydełka.
Krok 20:
Przenieś skrzydełka do sosu i wymieszaj, pozwól im moczyć się przez 3-5 minut.
Krok 21:
Klasycznie podawaj skrzydełka Buffalo do piwa z selerem szypułkowym, marchewką i sosem serowym. Smacznego!
ten przepis przyszedł do nas z Ameryki, kiedy Teresa Belissimo, właścicielka małego baru w Buffalo Township, wpadła na pomysł smażenia skrzydełek z kurczaka w głębokim tłuszczu i serwowania w sosie pieprzowo-śmietanowym. Ale szczerze mówiąc, w oryginalnej wersji danie jest bardzo kaloryczne i postanowiłem je nieco poprawić z punktu widzenia zdrowego odżywiania, bardzo smaczne są skrzydła!!!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sól - 0 kcal / 100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g